Luchtvaart

Wil je graag op tijd vertrekken? Dan is Schiphol niet de beste optie

Foto ANP

Ga je binnenkort vliegen en wil je zeker weten dat alles netjes volgens planning verloopt? Misschien is een vlucht vanaf Bristol of München dan een idee. Daarvandaan vertrokken afgelopen jaar de meeste vliegtuigen op tijd, blijkt uit een rapport van het Britse luchtvaartonderzoeksbureau OAG.

Schiphol eindigt in het punctualiteitslijstje op de zesde plek van alle grote internationale luchthavens. KLM haalt dezelfde positie, maar dan op het lijstje van punctuele luchtvaartmaatschappijen.

Drie conclusies uit het rapport:

1. Kleine luchthavens volgen het schema het best

De grootste kans om op tijd te vertrekken, heb je vanaf een kleine luchthaven. Volgens OAG kunnen kleine vliegvelden efficiënter werken dan grote hubs doordat het aantal passagiers, maatschappijen en bestemmingen beperkt is.

Onder middelgrote vliegvelden doen vooral noordelijk gelegen luchthavens het goed, concludeert OAG.

2. Grote luchthavens: Schiphol eindigt als zesde

Met gemiddeld 84,4 procent van de vluchten op tijd, eindigt Schiphol onder grote internationale luchthavens (meer dan 20 miljoen stoelen per jaar) op de zesde plek. München staat pünktlich bovenaan.

Internationale hubs hebben volgens OAG vaker last van vertragingen doordat de passagiersstromen die ze moeten verwerken omvangrijker en dus complexer zijn. Dat effect wordt versterkt wanneer zowel budget- als reguliere maatschappijen op dezelfde luchthaven vliegen en er naast passagiersvliegtuigen ook vrachtvliegtuigen landen.

Rogier Lieshout, senior onderzoeker luchtvaart van SEO Economisch Onderzoek:

“Op grote luchthavens moet alles nauw op elkaar aansluiten. Dan leidt iets als een stilstaand vliegtuig al snel tot forse vertraging voor een hoop vluchten. Kleinere vliegvelden, waar maar een paar toestellen per uur vertrekken, hebben daar minder last van.”

3. En KLM staat ook zesde

KLM staat van alle onderzochte luchtvaartmaatschappijen, budget en premium, op de zesde plek. Afgelopen jaar was 89,4 procent van de KLM-vluchten op tijd. airBaltic, de nationale maatschappij van Letland, eindigt bovenaan.

Dertien van de twintig maatschappijen uit de top-20 komen uit Europa, Chinese luchtvaartmaatschappijen scoren volgens de onderzoekers erg slecht. Opvallend is ook dat het geen enkele budgetmaatschappij lukt meer dan 90 procent van de vluchten volgens schema te laten verlopen, terwijl het juist de goedkopere maatschappijen zijn die vaak van kleine luchthavens vliegen.