Stuurgedrag automobilist voorspelbaar

Wie in een auto tijdens het maken van een bocht denkt daarbij keurig de lijn van de weg te volgen, heeft het bij het verkeerde eind. De praktijk is dat een automobilist tijdens het sturen voortdurende kleine correcties maakt, correcties die bovendien van tevoren voorspelbaar blijken te zijn. Dit hebben wetenschappers van de Zweedse Chalmers University of Technology ontdekt in een onderzoek waarbij automobilisten in een periode van 1.000 uur 1,3 miljoen stuurcorrecties bleken te maken.

Volgens de onderzoekers Ola Benderius en Gustav Markkula vertoont het maken van deze correcties overeenkomst met de manier waarop mensen hun hand bewegen als zij vanaf punt A een voorwerp moeten oppakken bij punt B. Hierbij blijkt, dat hoe groter de afstand tussen A en B is, hoe sneller iemand onbewust naar het doel toe beweegt. Dit is aangeleerd gedrag en beïnvloedt hoe iemand zijn auto bestuurt.

„Het is dus mogelijk om te voorspellen hoe ver de automobilist aan het stuur gaat draaien nog voordat de persoon aan de draaiende beweging begint”, aldus Benderius. De ontdekking zal waarschijnlijk leiden tot de ontwikkeling van een in een auto aangebracht veiligheidssysteem dat gevaarlijke stuurbewegingen kan corrigeren voordat ze daadwerkelijk plaatsvinden.