Omsingelde broers zijn ‘bereid te sterven’

Foto AP

Na een klopjacht door politie en leger zijn de twee voortvluchtige verdachten van de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo vanochtend omsingeld in een beletteringsbedrijf in een stadje ten noorden van Parijs. Zij hielden daar zeker één persoon gegijzeld.

„Er is een interventie gaande om de daders van de laffe aanval van twee dagen geleden onschadelijk te maken”, zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Het stadje Dammartin-en-Goële werd door de massaal aanwezige politie vrijwel afgesloten van de buitenwereld.

Volgens de website van het Franse blad Les Echos hadden de twee broers in de loop van de ochtend tegenover een onderhandelaar gesproken over hun „bereidheid om als martelaars te sterven”.

Gisteren was Frans-Algerijn Saïd Kouachi al formeel geïdentificeerd als de dader van de aanslag woensdag op Charlie Hebdo, met zijn broer Chérif als zeer waarschijnlijke medeplichtige. Bij die aanslag werden twaalf mensen doodgeschoten. De vier zwaargewonden waren vanmorgen buiten levensgevaar.

Dammartin-en-Goële ligt in de buurt van het internationale vliegveld Charles De Gaulle. Een deel van het vliegverkeer werd in verband met de gijzelingsactie omgeleid.

Volgens een nog voorlopige reconstructie hadden de twee rond acht uur vanmorgen een grijze Peugeot 206 gestolen in Montagny-Sainte-Félicité. Hun eerdere vluchtauto, de witte Renault Clio waarmee ze uit Parijs waren gevlucht, was teruggevonden in Crépy-en-Valois. Een getuige zei tegen de radiozender France Info dat hij met een van de verdachten had gesproken. „Hij heeft tegen me gezegd: u mag vertrekken, want we doden geen burgers”, vertelde deze getuige. Hij belde daarop de politie.

Dit leidde tot een wilde achtervolging over de Route National 2 naar Dammartin-en-Goële. Daar drongen de twee rond negen uur na een schotenwisseling een beletteringsbedrijf voor verkeersborden binnen.

De burgemeester van Montagny- Sainte-Félicité had al opgeroepen tot extra waakzaamheid omdat politie en leger in een uitgebreid gebied ten noordoosten van Parijs op zoek waren naar het tweetal. In totaal zijn bij de zoekacties en bij extra beveiligingsmaatregelen 88.000 politieagenten en militairen ingezet.

In de buurt van het stadje Villers-Cotterêts had de houder van een tankstation de twee voortvluchtige daders gistermorgen om half tien herkend. Ze hadden kalasjnikovs bij zich en in de auto waarin ze reden, werd een granaatwerper gezien.

Premier Manuel Valls zei vanmorgen dat Frankrijk „in oorlog is met het terrorisme. We zijn niet in oorlog met een religie, een beschaving”. Hij zei dat nieuwe maatregelen tegen deze dreiging onvermijdelijk zijn. Iets later op de ochtend had president Hollande een ontmoeting met Marine Le Pen van het Front National. Na afloop zei zij dat Hollande een debat over het fundamentalisme heeft beloofd.

Amerikaanse functionarissen hebben gisteren laten weten dat Saïd (34) en zijn twee jaar jongere broer Chérif al jaren op de no-fly-lijst staan, wat betekent dat ze geen toestemming zouden krijgen naar de Verenigde Staten te vliegen. Saïd heeft in 2011 een aantal maanden in Jemen training gehad bij Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland.

Gistermorgen was in het zuiden van Parijs een 20-jarige stagiair bij de politie doodgeschoten door een man in een kogelvrij vest. De dader is vanochtend gearresteerd. Tegen het middaguur meldde het weekblad Le Point dat deze man van hetzelfde jihadistische netwerk deel uitmaakt als de broers Kouachi, een netwerk dat zijn zwaartepunt heeft in de wijk Buttes-Chaumont, in het noordoosten van Parijs.