Nu al the place to be, maar echte sensatie blijft uit

Foto Olivier Middendorp

Nu chefs van naam en faam zich ook op streetfood hebben gestort, was het wachten op Robert Kranenborg. Het werden hamburgers, hij is er dol op en vond dat de ultieme burger nog niet werd aangeboden in Amsterdamse horeca. Zoals te verwachten bij Kranenborg worden ze bij Thrill Grill in een luxe uitvoering geserveerd, mooi op het bord en gemaakt van uitstekende ingrediënten.

Thrill Grill (er is ook een foodtruck van dezelfde firma) zit in het hart van de Pijp, op twee voetstappen van het rumoerige Gerard Douplein, precies de goede locatie als je je richt op een jong publiek dat niet op een dubbeltje let. Binnen lijkt het in niets op een Amerikaanse hamburger-hangout, het is een sfeervolle, moderne zaak met een parketvloer en mooie houten tafels en stoelen. Alleen de lichtletters TG op de muur doen een beetje aan hamburgerland Amerika denken. Op een gewone dinsdagavond zitten alle tafels vol met voornamelijk jonge mensen, er wordt gelachen en gepraat, waardoor meteen opvalt dat de akoestiek dringend verbeterd moet worden. Wat een kakofonie, wat een lawaaibak! De twee mensen in de bediening lopen zich de benen uit het lijf om de bestellingen goed op tafel te krijgen, blijkbaar is het hier twee maanden na de opening al the place to be – het kan verkeren in Amsterdam.

We kiezen uit de negen hamburgers van de kaart (er staan ook nog twee hotdogs op) voor The Classic Beef Thriller (7,95) en The Vega Thriller met falafel (7,95), een royale salade (Waldorfsalade; 6,95) en frieten. Die salade, genoemd naar het New Yorkse hotel waar ie in 1893 voor het eerst werd geserveerd, wordt zeer grof op een bord geserveerd met de klassieke ingrediënten selderij, Pink Lady appel, walnoten, blauwe kaas en witte druiven. Best lekker, maar niet bijzonder van smaak en ook niet mooi opgemaakt. The Classic Beef Thriller, gemaakt van Hollandse weidekoeien, is gegrild op houtskool en wordt geserveerd op een lekker getoast broodje en bedekt met kaas en bacon van Brandt & Levie. Die bacon is heerlijk, maar het plakje is zo miezerig dat er vooral teleurstelling achterblijft. De burger zelf is redelijk sappig, goed gebakken en ook de Classic Thriller Sauce (‘geheime receptuur’), wil best smaken, maar de sensatie van ‘de ultieme burger’ blijft uit. De vegaburger, toch een testcase, is gevuld met sla, tomaat, falafel, zure en zoete komkommer, paprikahummus en rode ui. De falafel is lekker pittig gekruid, de groenten zijn mooi bereid; met deze burger verdient Kranenborg extra bonuspunten.

Opvallend is dat alle gerechten, behalve de friet, weinig zout hebben. Ik vind dat prettig, veel koks strooien te gul omdat ze gewend zijn aan veel zout. Mijn disgenoot neemt echter het woord laf in de mond – kwestie van smaak dus.

De friet (3,95), kleingesneden Franse, is naar behoren goudgeel in schone olie gebakken, bestrooid met groene kruiden en komt met huisgemaakte mayonaise (0,50). Allemaal prima in orde.

We drinken water en wijn, maar natuurlijk staan er ook leuke bieren op de kaart, zoals het hippe Brooklyn Lager (4,50). Het kraanwater (gratis) komt per glas en de wijn in zo’n zelfde glas zonder pootje. Ik begrijp het idee, we zitten hier niet in een sterrenzaak, maar het bevalt me matig. Er zijn drie witte, drie rode en een rosé per glas en in de keuze van de wijnen is zeer nadrukkelijk de hand van de meester te zien; de Montepulciano uit de Italiaanse Abruzzen (3,90) en de Chardonnay uit de Franse Pays d’Oc (4,90) zijn uitstekend en ver boven caféniveau.

We sluiten af met koffie en een dessert. Thrill Grill laat de desserts – voornamelijk ijs – elders maken. Het amandelgebakje met vanille-ijs (5,50) is heerlijk, de zoute karamel geeft een echt lekkere thrill.

In Thrill Grill ga je geen avond tafelen, en dat hoeft ook niet in een veredelde hamburgertent. Al met al hebben we het voor een kleine 50 euro (voor twee personen) naar onze zin, maar de echte opwinding blijft uit, waarschijnlijk omdat een menu van bijna alleen maar hamburgers ons niet helemaal bekoort. Misschien moet je daarvoor een échte Wimpy, de hamburgerliefhebber uit de door ons zo geliefde Popeye-strip, zijn.