Beter hersen-machinecontact

Elektrode van soepel, hersenvriendelijk materiaal.
Elektrode van soepel, hersenvriendelijk materiaal. Foto EPFL

Een implanteerbare hersenelektrode met de soepelheid en elasticiteit van het harde hersenvlies (dura mater) moet ervoor zorgen dat hersenen implanteerbare elektroden langer en beter verdragen. Het opent de weg voor langdurig werkende hersen-machine-contacten. Patiënten met parkinson of chronische pijn die nu met een stijve elektrode in hun hersenen rondlopen krijgen vaak problemen door afweerreacties en weefselovergroei tegen en over hun contactpunt. De nieuwe elektrode is opgebouwd uit siliconenmateriaal, met elektroden op basis van goud en platina. In het materiaal is een kanaaltje verwerkt, waardoor medicijnen kunnen worden toegediend. Het is Zwitsers ingenieurswerk dat werkt in ratten, waarover vandaag in Science wordt gepubliceerd. (NRC)