Net gemist, 10/1

LEZEN
Wat De Correspondent
Tijd 10 minuten

De Correspondent las het laatste nummer van Charlie Hebdo en vertaalde twee stukken van Bernard Maris, een van de slachtoffers. Een artikel waarin hij het atheïsme verdedigt, en een recensie van Soumission van Michel Houellebecq. Maris noemt het boek „een zuiver houellebecqiaans meesterwerk” en het verhaal een „bijzonder en geloofwaardig toekomstbeeld”.

LEZEN
Wat Satire in Frankrijk
Tijd 20 minuten

In 2013 bracht Vrij Nederland een bezoek aan het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Het was vlak nadat het blad weer een uitgave had uitgebracht waarin Mohammed werd afgebeeld. Vrij Nederland maakte een mooi portret van een venijnig, compromisloos maar dapper tijdschrift. „Het enige gevaar komt nu van die lui die ons met hun fatwa’s en aanslagen het zwijgen op willen leggen.”

LEZEN
Wat Liberty and laughter will live on
Tijd 11 minuten

Wat is satire? Waar komen de kritisch-komische tekeningen vandaan, en waarom zijn ze eigenlijk belangrijk? Voor The Financial Times maakte Simon Schama een prachtige historie van de satirische cartoons.

KIJKEN
Wat Niet mijn islam

„Genoeg is genoeg. Wij weigeren om onze stem niet te laten horen. Wie zijn wij? Wij zijn de meerderheid.” Dit is het handvest van de nieuwe Facebookpagina ‘Niet mijn islam’, waarop (jonge) moslims zich uitspreken tegen de aanslagen. Lees die reacties maar eens.