Job of the day

Namens het CBS aan tafel zitten met Shell, Ahold en De Nederlandsche Bank

Beeld iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Teammanager Statistiekproductie Bedrijfseconomische Statistieken
Bedrijf: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Wat valt op aan de vacature: Je onderhoudt namens het CBS relaties met Eurostat, De Nederlandsche Bank en Economische Zaken

Wat doe je dan eigenlijk?

Hoeveel vrijgezelle boeren zijn er in Nederland? Hoeveel tomaten exporteren we jaarlijks naar Rusland? En wat is nu eigenlijk de stand van onze economie? Wie het wil weten, hoeft niet ver te zoeken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Neerlands nationale dataschat, beschikt over statistieken over - nou ja - praktisch alles.

Als teammanager Statistiekproductie Bedrijfseconomische Statistieken geef je leiding aan een team van zo’n 30 statistici. Zij verzamelen data over investeringen, holdings. Maar ook over de financiën van Nederlands grootste bedrijven. “Denk aan Ahold of Shell”, zegt Hank Hermans, één van je toekomstige bazen.

Daarvoor werk je nauw samen met De Nederlandsche Bank. Maar ook met Eurostat, het Europese CBS. Het ministerie van Economische Zaken is jullie belangrijkste opdrachtgever, maar daar mogen meer externe (lees betaalde) opdrachten bij komen. “Van planbureaus, bijvoorbeeld.” Aan jou die klussen binnen te halen.

Wat verdient dat?

Maximaal 6.138,92 euro per maand. Plus een dertiende maand, een telefoon van de zaak en flink wat vakantiedagen: bij elkaar zo’n 40 per jaar.

Waarom zoeken ze iemand?

Je voorganger is teammanager geworden van een ander team binnen het CBS.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die snapt hoe de balans van een bedrijf in elkaar zit. “Je spreekt met mensen van DNB, van Shell. Dan mag je inhoudelijk niet van tafel worden geblazen”, zegt Hermans. Een achtergrond binnen een accountants - of consultancykantoor is dus een pré. Ook belangrijk: niet bang zijn voor veranderingen. Hermans:

“Bepaalde statistieken berekenen we al dertig jaar op dezelfde manier. Maar het kan slimmer. Een aantal van je teamleden werkt hier al heel lang, jij moet hen ervan kunnen overtuigen dat een nieuwe manier beter is.”

Van de in totaal 1.850 CBS-werknemers gaat de komende jaren bovendien een aanzienlijke groep met pensioen. Ook uit jouw team. Hermans: “Dat moet je eveneens in goede banen leiden. Hoe ga je voorkomen dat hun kennis verloren gaat?”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Het CBS is sinds de komst van topman Tjark Tjin-A-Tsoi vorig jaar een andere kant op aan het gaan. Niet alleen meer rauwe cijfers, maar waar nodig ook “duiding en achtergrond”. Om te voorkomen dat mensen “gaan cherry picken uit onze data om hun gelijk te bevestigen”, zei Tjin-A-Tsoi afgelopen zomer in NRC Handelsblad.

Maar niet iedereen is even enthousiast. Zo stelde D66 Kamervragen aan minister Kamp van Economische Zaken over de nieuwe CBS-koers. Een organisatie die als wettelijke taak heeft neutrale data te leveren, moet zich volgens de partij niet aan duiding wagen. “Dan loop je het gevaar bij politieke discussies betrokken te raken.”

Maar van waardeoordelen is volgens het CBS geen spraken. Het gaat om het leggen van verbanden. En daar moet jij aan bijdragen. Vanuit Heerlen, dat wel. Maar, zo relativeert Hermans:

“Als je van boven de rivieren komt, krijg je van Zuid-Limburg toch een vakantiegevoel.”