Michel Houellebecq staakt promotie nieuwe roman vanwege aanslag in Parijs

Michel Houellebecq heeft de promotie van zijn nieuwe roman Soumission opgeschort, zo meldt De Standaard. De Franse auteur is geschokt door de aanslag in Parijs, waarbij hij een vriend verloor.

Michel Houellebecq in 2010
Michel Houellebecq in 2010 Foto ANP

Michel Houellebecq heeft de promotie van zijn nieuwe roman Soumission opgeschort, zo meldt De Standaard. De Franse auteur was bevriend met de econoom Bernard Maris, een van de slachtoffers bij de aanslag in Parijs.

Houellebecqs literair agent heeft laten weten dat de Franse auteur “diep geraakt” is door de dood van zijn vriend. De Franse auteur heeft zich tijdelijk uit het openbare leven teruggetrokken.

Geen echte provocatie

In Houellebecqs nieuwe roman, die op de dag van de aanslag in Parijs officieel uitkwam, is het Frankrijk van 2022 omgetoverd tot een islamitisch land.

Een echte provocatie is het niet, schreef critica Margot Dijkgraaf die dag in NRC Handelsblad. Daarvoor ondervindt de Franse bevolking de door Houellebecq geschetste situatie te gelaten.

„Houellebecq valt niet de islam maar de Franse samenleving van vandaag aan”, schreef correspondent Peter Vermaas in een reportage.

Beveiliging

De Nederlandse vertaling van Soumission, vertaald als Onderwerping, verschijnt in mei van dit jaar bij De Arbeiderspers. De verschijningsdatum van de Engelse editie, die er volgens The Los Angeles Times ook aan gaat komen, is nog niet vasgelegd.

Direct na de aanslag op Charlie Hebdo werd de bewaking bij de Franse uitgever van de schrijver-provocateur, Flammarion, opgeschroefd. Houellebecq, die op de cover stond van de laatste editie van Charlie Hebdo, krijgt volgens De Standaard geen politiebescherming.