Meer orgaandonoren dan ooit - 782 mensen kregen nieuw orgaan

Bekende Nederlanders aan de telefoon tijdens een wervingsactie voor orgaandonoren in 2012. De aandacht voor donatie leidt tot meer donaties.
Bekende Nederlanders aan de telefoon tijdens een wervingsactie voor orgaandonoren in 2012. De aandacht voor donatie leidt tot meer donaties. Foto ANP / Lex van Lieshout

Nooit eerder stonden zo veel Nederlanders organen af na hun dood als vorig jaar. Liefst 271 mensen doneerden in 2014 een of meerdere organen nadat ze waren overleden, zo maakte de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) vandaag in voorlopige jaarcijfers bekend. Zij hielpen daarmee 782 mensen aan een nieuw orgaan.

Het aantal getransplanteerde organen ligt daarmee 11 procent hoger dan in 2013, aldus de stichting. Volgens het NTS is er de afgelopen jaren sprake van een “trendmatige stijging”, die onder meer het gevolg is van de aandacht voor het belang van transplantaties. Ook de manier waarop orgaandonatie in ziekenhuizen is georganiseerd helpt.

Ook meer donatie bij leven

Niet alleen het aantal transplantaties na overlijden is vorig jaar toegenomen. Nederlanders hebben vorig jaar ook vaker bij leven een orgaan gedoneerd, aldus de NTS. In 2014 werden 533 organen afgestaan door levende mensen, 11 meer dan een jaar eerder. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nier of een deel van de lever.