While you were sleeping... in the US

Mary Barra, nu ongeduldig, wil voorwaarts met GM

Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/
Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Heel even leek Mary Barra het tij mee te hebben. Dat was toen ze een jaar geleden topvrouw van autofabrikant GM werd: een van de toonaangevende vrouwelijke CEOs in de VS. Maar de periode van go girl! duurde kort. Juist toen zij op gang kwam, barstte het GM-schandaal los; de defecte starmechanismen van oudere modellen kostten zeker veertig levens en vierhonderd miljoen dollar (ruim 337 miljoen euro).

Donderdag keek Barra tijdens een nieuwconferentie in Detroit terug op dat bewogen jaar. Voelde ze zich ooit overvallen door het voorheen verhulde nieuws? “Nooit”, zei ze. “De situatie ontstond en we moesten er iets aan doen.”

Is ze veranderd door de baan? Ja, zei Barra. Ze is ongeduldiger en vastberadener. En excuses worden niet meer aanvaard.

GM komt volgens de CEO sterker tevoorschijn uit de slecht-nieuws-cyclus. De verkoopcijfers in de VS en China zijn goed, en in 2015 hoopt Barra zeventien miljoen auto’s te verkopen in de VS; dat zou een record zijn sinds de periode van neergang begon in 2001.

Honda hard op de vingers getikt

Nog meer autonieuws, dat GE wellicht stiekem goed zal doen: de Japanse concurrent Honda is hard op de vingers getikt door de Amerikaanse regering. Honda moet een recordboete van zeventig miljoen betalen: meer dan 59 miljoen euro.

“Omdat toezichthouders niet werd verteld over 1729 klachten dat auto’s sterfgevallen en verwondingen veroorzaakten”, zoals NBCNews het samenvat.

Eind vorig jaar gaf Honda toe de klachten niet waren gemeld aan de National Highway Traffic Safety Administration, nadat die in 2011 intern bekend werden. De twee maal 35 miljoen dollar - voor twee verschillende pogingen om klachten geheim te houden - zijn het maximale dat Washington kan opleggen.

Honda is schuldbewust en aanvaardt de straf. “We hebben deze zaak opgelost en zullen verder gaan”, zei Rick Schostek.

De krimp bij Coke

We eten en drinken gezonder, kinderen consumeren minder zoete frisdrank. Het gaat dan ook niet goed met de omzet- en winstcijfers van Coca-Cola, en dat zullen 1800 werknemers binnenkort merken. De frisdrankmaker gaat bijna tweeduizend banen schrappen, meldt onder anderen Bloomberg.

“We geven ons ondernemingsmodel opnieuw vorm om onze structuur te stroomlijnen en simplificeren en de groei van onze mondiale business te versnellen”, laat het bedrijf middels een knap staaltje van verwarrende bobo-speak weten.

Bloomberg vertaalt: er moet ruim 2,5 miljard euro worden bezuinigd en 1800 mensen - 1 procent van de werknemers - moeten weg.