‘Man die politici met minipistolen bedreigde moet straf krijgen’

De 41-jarige Rotterdammer die volgens het Openbaar Ministerie (OM) met minipistooltjes Tweede Kamerleden en justitiemedewerkers bedreigde, moet achttien maanden cel krijgen, waarvan negen maanden voorwaardelijk. Dat heeft het OM vanmiddag bij de rechtbank in Utrecht geëist.

De man stuurde mei 2010 kogelbrieven naar Tweede Kamerfracties. In 2013 mailde hij Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg dat hij vanaf de publieke tribune ging schieten. In 2014 plaatste hij een filmpje op internet waarin hij met een pistooltje op een foto van een officier van justitie met een clownsneus schoot.

De man vraagt al jaren op “ludieke” wijze aandacht voor het gevaar van minipistooltjes. Het OM beschouwde die eerder als speelgoed, maar behandelt ze nu als gevaarlijke wapens volgens de wapenwet.

Nadat de man in 2005 een in beslag genomen minipistooltje van de politie terugkreeg, schreef hij daarover diverse brieven naar politie en justitie, onder meer naar toenmalig korpsbeheerder Ivo Opstelten in Rotterdam. Er werd weinig aandacht aan geschonken. Daarop volgden de genoemde ‘ludieke acties’.

Man uitte eerder dreigementen met pistooltje

Bij andere provocerende acties in 2010 zei de man dat hij de officier van justitie in zijn been ging schieten die het pistooltje “speelgoed” had genoemd. Ook stapte hij een politiebureau binnen en schoot hij daar op een blikje, waarbij hij volgens het OM twee agenten bedreigde. De man stelt dat hij niet dreigde. Hij wilde een strafzaak afdwingen om de kwestie aan te kaarten.

In de loop van zijn strijd ging het OM het pistooltje inderdaad wettelijk tot de wapens rekenen. Volgens zijn advocate handelde de man alleen uit rechtvaardigheidsgevoel. De aanklager hoopt dat de man nu zijn strijd tegen justitie staakt, maar volgens deskundigen bestaat er kans op herhaling. De man heeft al negen maanden vastgezeten. Bij de voorwaardelijke strafeis wil het OM dat hij zich laat behandelen, naast een contactverbod met de bedreigde personen. De uitspraak in de zaak is op 23 januari. (ANP)