Loombandjes en Kieft verleiden lezer in 2014

De verkoophits in de boekwinkels

Nederlanders lazen het afgelopen jaar vooral het levensverhaal van de aan cocaïne verslaafd geraakte oud-voetballer Wim Kieft – of ze kochten een boek om zich te verdiepen in het knopen van loombandjes, de rage die in de zomer een groot deel van de Nederlandse jeugd in zijn greep had.

Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde CPNB Top 100 met de best verkochte boeken van 2014. Met 159.169 verkochte exemplaren voert Kieft van Michel van Egmond de lijst aan, gevolgd door Band-it van Colleen Dorsey (144.758 stuks) en De kraamhulp, een thriller van Ester Verhoef (143.603). Dat is relatief weinig. Het best verkochte boek van 2013 (Inferno van Dan Brown) ging ruim twee keer zo vaak over de toonbank (376.775 stuks).

De boekenmarkt krimpt al vijf jaar: Nederlanders kochten 37,3 miljoen boeken in 2014; een omzetdaling van 7,3%. De CPNB ziet wel een herstel van de markt. Halverwege het jaar liep de verkoop nog 11,1% achter, mede door het faillissement van de Polare-keten.

Boekhandelaren zijn optimistischer over de aanstaande Boekenweek (7-15 maart) dan een jaar geleden. De oplage van het geschenk De zomer hou je ook niet tegen van Dimitri Verhulst is 723.000, een stijging van 55 duizend.