Levenseindekliniek: eigen huisarts kan vaker zelf euthanasie uitvoeren

ANP / Lex van Lieshout

Een derde van tweehonderd door de Levenseindekliniek uitgevoerde euthanasiegevallen had mogelijk door de eigen behandelend arts kunnen worden uitgevoerd.
Dit blijkt uit onderzoek naar tweehonderd dossiers van patiënten die euthanasie kregen door de Levenseindekliniek. De eigen huisartsen hadden deze patiënten doorgestuurd vanwege ernstige twijfels, complexiteit of het feit dat de patiënt niet terminaal ziek was.

De kliniek wil dat dit soort gevallen voortaan wordt behandeld door de eigen arts, en start daarom een proef met zes ‘consulenten’ die (huis)artsen ondersteunen om zelf euthanasie uit te voeren. Dit vertellen directeur Steven Pleiter en projectleider Petra Smaal van de Levenseindekliniek in een interview met NRC Handelsblad.

Afgelopen december werd een euthanasie voltrokken door specialist ouderengeneeskunde Joyce Meulenbroek, die het euthanasietraject alleen “nooit was begonnen.” Uiteindelijke doel van de proef is een euthanasiepraktijk waarin huisartsen zelf euthanasie uitvoeren en de Levenseindekliniek overbodig is. Pleiter:

“Euthanasie hoort thuis in de behandelrelatie tussen huisarts en patiënt. Wij zijn er voor complexe en uitzonderlijke gevallen.”

Euthanasie nu al regelmatig door eigen arts

Vanaf de start probeert de Levenseindekliniek euthanasie zoveel mogelijk door de eigen arts van de patiënt te laten uitvoeren. Dat lukt vaak al, vertelt Pleiter. Tussen de oprichting van de kliniek in maart 2012 en september 2014 werden ruim 130 van de 467 gehonoreerde euthanasieverzoeken voltrokken door de eigen arts.

De consulenten zijn geen vervanging voor de zogenoemde SCEN-artsen, die een second opinion geven bij elk euthanasieverzoek in Nederland. Dat is wettelijk verplicht. SCEN-artsen geven, net als de consulenten, ook advies. Volgens Pleiter is dat advies vooral gericht op de vraag of het verzoek voldoet aan de vereisten in de euthanasiewet, terwijl de consulenten van de Levenseindekliniek de arts ook begeleiden bij emotionele en praktische vragen.

Naast de euthanasie die is uitgevoerd door Meulenbroek worden nog twee artsen begeleid door een consulent.

Lees in NRC Handelsblad vanmiddag het hele interview met Steven Pleiter en Petra Smaal.