Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Leger Nigeria opent aanval op Baga na slachting Boko Haram

Ontheemde kinderen in een opvangkamp in Yola. De kinderen en hun families zijn gevlucht voor Boko Haram.
Ontheemde kinderen in een opvangkamp in Yola. De kinderen en hun families zijn gevlucht voor Boko Haram. Foto AP / Sunday Alamba

Het Nigeriaanse leger is vandaag een offensief begonnen om de stad Baga en de nabijgelegen militaire basis te heroveren. Dat heeft een woordvoerder van de Nigeriaanse regering gezegd tegen persbureau AFP. Terreurbeweging Boko Haram nam Baga deze week in en richtte daarbij slachtpartijen aan.

Hoeveel doden er precies vielen bij de aanval van Boko Haram, die vorig weekend begon, was de afgelopen dagen onduidelijk. Gisteren spraken internationale persbureaus over honderd doden, maar dat aantal lijkt veel hoger te liggen. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International liggen er honderden lichamen in en rond Baga en is de slachting bij de stad de “dodelijkste moordpartij” in geschiedenis van Boko Haram.

Militanten van Boko Haram zouden afgelopen week huizen hebben platgebrand en met raketwerpers en automatische geweren de inwoners van Baga hebben aangevallen. Volgens een regeringswoordvoerder waren de meeste slachtoffers kinderen, vrouwen en bejaarden die niet snel genoeg waren om te vluchten.

Leger voert luchtaanvallen uit

Het leger begon vandaag een offensief om de strategische stad Baga, de enige stad in het noordoosten die nog in handen van het regeringsleger was, te heroveren. De strijdkrachten voerden onder meer luchtaanvallen uit om de militairen te ondersteunen die de stad weer binnen moeten trekken.

Op veel internationale steun bij het heroveren van Baga lijkt Nigeria niet te hoeven rekenen. Buurland Niger, dat militairen levert aan een internationale troepenmacht die bedoeld is om Boko Haram te bestrijden, kondigde vandaag aan hun soldaten niet terug te sturen naar Baga. Tsjaad trok al eerder zijn troepen terug vanwege het oprukken van de terreurbeweging.