Drie kurkdroge Californische jaren kan geen toeval zijn

De extreme droogte die de Amerikaanse staat Californië nu al drie jaar achtereen teistert, die lijkt toch wel erg op een enkele weergebeurtenis die je aan klimaatverandering kunt toeschrijven. Dat concluderen klimaatonderzoekers Daniel Griffin en Kevin Anchukaitis van het Amerikaanse Woods Hole Oceanographic Institution in het vakblad Geophysical Research Letters dat op 30 december verscheen.

Dat is een hele stap, want bij iedere hevige winterperiode, vernielende orkaan willen de media meteen weten: is dit een teken van klimaatverandering?

Weten we niet, het kan toeval zijn, zeggen de deskundigen. Die zeggen: één hittegolf of storm is geen bewijs voor klimaatverandering door broeikasgassen, net zoals één koude winter de trend niet ontkracht. En de klimaatsceptici willen er helemaal nog niets van weten. Een toeschrijving aan klimaatverandering is dus sowieso omstreden.

Griffin en Anchukaitis reconstrueerden het lokale klimaat aan de hand van jaarringen van de Californische blue oak (Quercus douglasii). De jaarringen in deze bomen zijn gevoelig voor verschillen in het vochtgehalte van de bodem.

Door recente jaarringen te vergelijken met recente droogtegegevens, konden de onderzoekers de gegevens van oudere jaarringen extrapoleren naar tijden waarvoor geen historische weergegevens beschikbaar zijn.

Door de droogte slonken meren en drinkwatervoorraden in Californië, en veranderden groene heuvels in zandlandschappen. Inmiddels heeft het alweer geregend en gesneeuwd, maar de opgelopen watertekorten zijn nog niet aangevuld.

Langdurige ‘megadroogtes’ met extreem weinig neerslag kwamen in Californië eerder voor. Maar de combinatie van recordtemperaturen en droogte is zonder weerga. „De huidige droogte in Californië is de ernstigste in de de afgelopen 1200 jaar, met ernstiger watertekorten dan in eerdere droge perioden”, schrijven de onderzoekers.