Kind blij, ouders blij

Horeca en kinderen een hopeloze combinatie? Allang niet meer. Amsterdam telt steeds meer kindvriendelijke restaurants en cafés. Met je kinderen uit eten, of juist even rustig met een vriend(in) een wijntje aan de bar: het kan.

Tekst Iris Kranenburg Fotografie Bram Budel

Restaurant Vandaag heeft een kinderkeuken en speelkamer en is het meest kindvriendelijke restaurant van Amsterdam.
Restaurant Vandaag heeft een kinderkeuken en speelkamer en is het meest kindvriendelijke restaurant van Amsterdam.

Franse kinderen, ja, zij wel. Gedrild tot kleine modelgasten zijn zij geschikt om mee te nemen naar elk restaurant, hoe stijf de formule ook is. De Amerikaanse journalist Pamela Druckerman schreef er zelfs een boek over: Franse kinderen gooien niet met eten. Wat een weelde, zullen veel Nederlandse ouders denken. Maar toch willen ook wij er wel eens uit als gezin. In harmonie als het even kan. Wat te doen? Strenger en consequenter opvoeden? Tja, dat is ook weer zo wat. Gelukkig ziet de Amsterdamse horecabranche het gat in de markt en biedt die met een aangepast en kindvriendelijk aanbod de helpende hand. Een aanbod dat er mag zijn en met voor elk wat wils. Restaurants voor het hele gezin, maar ook die voor jonge ouders zo fijne plekken waar je nog fatsoenlijk met een vriend(in) kunt afspreken en (even) aan de bar zitten, terwijl je kind zich vermaakt in de speelhoek een paar meter verderop. NRC zocht en vond tientallen kindvriendelijke horecagelegenheden in Amsterdam. En daarvan weer de tien beste.