‘Al-Qaeda bereidt grove aanslagen in Westen voor’

Andrew Parker.
Andrew Parker. AP / MI5

Militanten van Al-Qaeda bereiden aanvallen op drukke plaatsen in het Westen voor, met als doel veel slachtoffers te maken. Dat zegt het hoofd van de Britse geheime dienst MI5.

De laatste keer dat Andrew Parker in het openbaar sprak, was in oktober 2013. Volgens Parker is het “hoogstwaarschijnlijk” dat er een aanslag in het het Verenigd Koninkrijk wordt gepleegd. Al-Qaeda wil dat er “enorm veel” levens verloren gaan, aldus Parker, bijvoorbeeld door transportsystemen aan te vallen of “iconische doelen” in het Westen.

Volgens Parker zijn zo’n 600 Britse extremisten naar Syrië afgereisd. Veel van hen hebben zich bij de Islamitische Staat (IS) gevoegd; een terreurgroep die is voortgekomen uit Al-Qaeda in Irak. Parker zegt dat IS-strijders slim gebruikmaken van social media om Britse volgelingen ertoe aan te zetten een aanslag te plegen.

In de afgelopen maanden heeft de Britse dienst volgens Parker drie aanslagen op het Verenigd Koninkrijk voorkomen.

“We hebben te maken met een ernstig gevaar, dat moeilijk is te verslaan, en waarschijnlijk nog een tijd aanblijft.”

Parker wil meer bevoegdheden

Parker vraagt daarom om meer bevoegdheden voor zijn dienst, die in 1909 werd opgericht om Duitse spionage tegen te gaan, voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog.  Hij wil communicatie op internet van militanten kunnen onderscheppen. Twitter en Facebook zijn volgens Parker zo belangrijk voor hun communicatie, dat inlichtingendiensten toegang tot die netwerken zouden moeten hebben.

“Mijn grootste zorg is dat de dreiging tegen ons toeneemt en de mogelijkheden om dat te bestrijden, afnemen. De donkere plaatsen waar zij die ons pijn willen doen samenkomen en plannen, nemen toe. We hebben toegang nodig tot die communicatie en moeten relevante informatie kunnen verkrijgen over mensen als we daar een goede reden voor hebben. “

De uitspraken van Parker volgden een dag op de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs, waarbij twaalf mensen omkwamen. De drie daders zouden zijn getraind door Al-Qaeda in Jemen.

Onze correspondent Titia Ketelaar op Twitter:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Dit is toon in VK inmiddels: http://t.co/Epcx8JW0ir (via @hendopolis)

Eerdere aanvallen Al-Qaeda op het Westen

  • 11-9-2001, VS. Vier terroristische aanslagen in het noordoosten van de VS. Bijna drieduizend mensen kwamen om doordat terroristen vliegtuigen kaapten.
  • 11-3-2004, Madrid. Bomaanslagen op vier treinen in Madrid. Tien bommen, met mobieltjes op afstand geactiveerd, ontploffen in de ochtendspits: 191 doden, ruim 1.800 gewonden. De aanslagen worden opgeëist door de Abu Hafs Al-Masri Brigades, die deel zouden uitmaken van Al-Qaeda.
  • 7-7-2005, Londen. Vier Britse moslimextremisten blazen zich op in de ochtendspits van Londen. Bij de explosies in drie metrotreinen en een bus komen 52 mensen om, meer dan 700 mensen raken gewond. Al-Qaeda-in-Europa eist de verantwoordelijkheid op, maar bewijs wordt niet gevonden.
  • 10-8-2006. Mislukte aanslagen op vluchten tussen Londen en de VS. 29 verdachten worden opgepakt omdat ze op de vluchten vloeibare explosieven tot ontploffing wilden brengen. De mannen deelden de ideologie van Al-Qaeda.

Lees in nrc.nexT: Wat hieraan voorafging (€) over eerdere aanslagen op Europa