Hollande: gruwelijke daad van antisemitisme

President Hollande tijdens zijn toespraak van vandaag.
President Hollande tijdens zijn toespraak van vandaag. Foto AP/Remy de la Mauviniere

De Franse president Hollande heeft in een live uitgezonden toespraak de Fransen opgeroepen om alert te blijven. Hij sprak van een nationale tragedie.

Hollande bevestigde tijdens zijn toespraak dat er vier gijzelaars zijn omgekomen bij de gijzeling in een kosjere supermarkt in Parijs. Volgens de president is er sprake van een ‘gruwelijke daad van antisemitisme’.

Mars op zondag

De terroristische acties van de afgelopen drie dagen waren volgens Hollande een nationale tragedie. De daders hebben ‘niks te maken met het islamitische geloof’. “De dreiging voor Frankrijk is nog niet voorbij”, zei Hollande. “Wij zijn een vrij volk dat aan geen enkele druk zal toegeven.”

“Eenheid is ons wapen. Wij moeten onze vastberadenheid tonen.”

De president kondigde aan om komende zondag mee te lopen in een demonstratie in Parijs ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de afgelopen paar dagen:

Ik roep alle Fransen op om komende zondag op te staan voor verscheidenheid. Lang leve de republiek, lang leve Frankrijk.

Bij die mars zullen ook verscheidene hoogwaardigheidsbekleders uit het buitenland aanwezig zijn. Onder anderen de Duitse bondskanselier Merkel, de Britse premier Cameron en EU-president Donald Tusk hebben toegezegd mee te lopen. De Amerikaanse president Obama liet kort na de speech van Hollande weten dat de Verenigde Staten ‘vandaag en morgen’ achter het Franse volk staan:

“Wij staan voor vrijheid en hoop en de waardigheid van alle mensen.”