Hoe beveiligen de media zich?

Bij de diverse mediaredacties in Nederland is rustig en nuchter gereageerd op de recente aanslag in Parijs. Op initiatief van journalistenbond NVJ en Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), vond gisteren in Den Haag een informatieve bijeenkomst plaats. Daarbij waren vertegenwoordigers van de pers, waaronder de Volkskrant, De Telegraaf, NVJ-secretaris Thomas Bruning en NVJ-bestuurslid Max van Weezel. „Op de dag van de aanslag heb ik meteen contact opgenomen met Schoof”, zegt Bruning. „We wilden snel overleggen met een aantal mediabedrijven.”

Volgens een woordvoerder van de NCTV was de bijeenkomst bedoeld om ‘met elkaar meer alertheid te creëren’. „Na zo’n vreselijk incident, waarbij de nadruk toch ligt op een zekere beroepsgroep, is het goed de luiken open te zetten en te kijken welke afspraken gemaakt kunnen worden.”

Over eventuele concrete maatregelen doet de woordvoerder geen uitspraken. „Het is voor mediabedrijven goed om te weten met wie bij de lokale politie contact op te nemen als ze zich wat unheimisch voelen. Informatielijnen uitzetten, dat is waar het om gaat.”

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, wil niets kwijt over de afspraken. „Ik laat dit onderwerp liever onbenoemd om mensen niet verder op ideeën te brengen.”

De redactie van NOS Nieuws heeft geen extra veiligheidsmaatregelen genomen, zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff. Ook hij was bij het overleg met Schoof, mede als voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren.

Bij RTL Nieuws is de beveiliging niet strenger dan anders, aldus hoofdredacteur Harm Taselaar. Hij vindt het lastig er iets over te zeggen. „Het lokt alleen maar reacties uit. Dat vind ik niet verstandig.”

De beveiliging bij TMG in Amsterdam Sloterdijk, waar onder meer de redacties van De Telegraaf en Metro zijn gevestigd, is wel opgevoerd. Hetzelfde geldt voor de redactie van NRC Handelsblad in Amsterdam. De hoofdredactie ontving woensdagavond een dreigmail, waarvan melding is gemaakt bij de politie. Ook had NRC vandaag, met vertegenwoordigers van andere media, een gesprek met burgemeester Van der Laan.

Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, is niet bang voor een gerichte aanslag. „Wij worden nooit bedreigd, maar we zullen misschien iets beter opletten wie bij ons voor de deur staat.” Er is wel eens een verwarde lezer de redactie in Amsterdam op gewandeld. Maar zoiets is natuurlijk totaal anders dan wat bij Charlie Hebdo plaatsvond. „Dat was een voorbereide actie.”

Ook Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, zegt geen extra bedreigingen te hebben gehad. „Wel veel opmerkingen via mail en vooral sociale media, positief, negatief, soms ook bedreigend – maar dat is helaas een vrij normaal fenomeen.”