Het is voorbij met de opzwepende hitjes

Klassieke muziek moet tennisfans vermaken in Ahoy; geen Federer, Nadal of Djokovic

Richard Krajicek
Richard Krajicek foto novum

Klassieke muziek verwacht je misschien op Wimbledon, het deftige tennistoernooi dat prat gaat op zijn stijl en tradities. Maar het is toch echt sportpaleis Ahoy in Rotterdam-Zuid waar een klassieke tune door de boxen knalt, volgende maand bij het ABN Amro-toernooi. Gecomponeerd en uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch.

Het is voorbij met de opzwepende hitjes voor wedstrijden. Klassiek is de nieuwe standaard in Ahoy, afgemixt met een flinke beat. Op de dag van de finale geeft het toporkest een live uitvoering als de spelers de tennisarena betreden – de rest van de week wordt de opname afgespeeld.

Wat voor muziek kan het tennispubliek verwachten? Groot en bombastisch, zegt muziekproducent Eric van Tijn, die meewerkte aan de tune. „Je ziet meteen beelden voor je van epische momenten, een sporthelden gevoel.”

Je moet wat om de moderne toeschouwer te vermaken. Tennis alleen is niet meer genoeg. Het creëren van „nog meer beleving”, noemt toernooidirecteur Richard Krajicek de muzikale vondst.

De stoelen kraken op de oude houten vloer in het nostalgische bedrijfscafé op de negentiende verdieping van het ABN Amro gebouw aan de Coolsingel, waar gisteren de toernooipresentatie was. Ahoy is niet te zien, verstopt onder de grauwe nevel die deze dag over Rotterdam hangt.

Krajicek loopt tevreden rond, als altijd strak in pak. Hij presenteert een mooi deelnemersveld, met zeven spelers uit de toptwaalf van de wereldranglijst. Zoals de Schot Andy Murray, de Zwitser Stanislas Wawrinka en de veelbelovende Bulgaar Grigor Dimitrov.

Maar toch. Een beetje extra entertainment is misschien wel nodig straks, dat heeft de organisatie goed ingeschat. Een absolute sterspeler ontbreekt van 9 tot en met 15 februari in Ahoy.

Het lukte Krajicek net als vorig jaar niet om de Servische nummer één Novak Djokovic, de Zwitserse grootheid Roger Federer óf de Spaanse knokker Rafael Nadal vast te leggen. Namen waar ook niet-tennisliefhebbers voor naar het stadion komen. „Het is een ander gevoel, een andere vibe, als Nadal of Federer er is”, zegt Krajicek, die de Nederlanders Jesse Huta Galung en Robin Haase een wildcard geeft.

Hij probeerde het, natuurlijk. De methode van de toernooidirecteur is simpel: hij begint bovenaan de ranglijst en werkt het rijtje af naar beneden. Krajicek had de meeste hoop op nr. 1 Djokovic. Zijn deelname was „fifty fifty” zei de Serviër afgelopen zomer tegen Krajicek. „Dat had hij al een paar jaar niet gezegd, dus dat was een kans. Aan het eind van het jaar besloot hij toch om niet te komen.” De reden: na de Australian Open, die eindigt op 1 februari, wil hij rust.

Ook bij Federer past Rotterdam niet in zijn speelschema. En Nadal geeft de voorkeur aan spelen op gravel. Startgeld was niet het probleem. „Ik heb niet eens met ze over geld gepraat”, zegt Krajicek. „Het is niet zo dat Federer zei: ik kom, oh nee, het is niet genoeg.”