Haruki Murakami, Willem Witteveen, Mark Zuckerberg & de pocket

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt. Haruki Murakami, Willem Witteveen, Mark Zuckerberg, de opkomst van de pocket en een interview met meestervertaler Hans Boland.

De rechtsstaat is in Nederland een utopie

0901bbtekeningdef2_wwDe bij de ramp met de MH17 omgekomen rechtsgeleerde Willem Witteveen waarschuwt er in zijn postuum verschenen magnum opus voor dat het chronisch wantrouwen tussen overheid en burgers de rechtsstaat ontwortelt.
Door Marc Chavannes. Lees meer.

Column: Mark Zuckerberg gaat boeken hip maken, so what?

fortuin, arjen 8-2013 024De opdracht leek eenvoudig – tot woensdagmiddag: verheug u! Deze week presenteerden de Nederlandse uitgevers hun plannen voor het komende half jaar, met bijvoorbeeld prachtboeken van (mijn keuze) Stephan Enter, David Grossman en de Mondriaanbiografie van Léon Hanssen. En er komt nog veel méér.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Onmisbare bladzijden uit het notitieboekje van Murakami

0901bbmurakamiHet schrijverschap begint met aftasten. Dat deed de Japanse grootmeester Haruki Murakami ook in zijn eerste, nu vertaalde ‘novellen’. Vermoedelijk had hij ze zelf liever niet vertaald gezien.
Door Auke Hulst. Lees meer.

Seks, zonde en rokende pistolen

0901bbpetry thestreetdezeEen boek moest even duur zijn als een pakje sigaretten, was het idee. De Amerikaanse pocket leidde tot democratisering van literatuur, maar ook tot emancipatie van zwarten en homoseksuelen.
Door Pieter Steinz. Lees meer.

Interview: Anders dan Tolstoj wist Poesjkin wat flauwekul was

0901bbbolandHans Boland veracht Poetin, adoreert Poesjkin en geldt als briljant vertaler. ‘Russen hebben altijd dat arrogante “wij zijn de leiders van de wereld”.’
Door Michel Krielaars. Lees meer.

Bekijk hier de hele Boekenbijlage.