Haatprediker Abu Hamza krijgt levenslang in VS

Abu Hamza (links) op archiefbeeld uit 2004.
Abu Hamza (links) op archiefbeeld uit 2004. Foto AP / Max Nash

De Londense haatprediker Abu Hamza al-Masri heeft in de Verenigde Staten levenslange gevangenisstraf gekregen wegens terroristische activiteiten. Hij werd in mei door een jury al schuldig bevonden aan elf aanklachten die tegen hem waren geformuleerd.

Hamza heeft onder meer Jemenitische extremisten van mobiele telefoons en advies voorzien. De Jemenieten waren verantwoordelijk voor de ontvoering van westerse toeristen in Jemen in 1998 van wie er vier de dood vonden. Hij zou ook kandidaat-terroristen op trainingskamp hebben gestuurd en een trainingskamp in de Amerikaanse staat Oregon hebben willen stichten.

Abu Hamza is 56 jaar. Hij heeft één oog en een haak als prothese voor zijn rechterhand. In Londen werd hij berucht door zijn haatdragende en opruiende toespraken en contacten met terroristen. In 2006 werd hij veroordeeld tot zeven jaar cel wegens aanzetten tot moord. In 2012 leverden de Britten de imam uit aan de VS.