...en ik kom uit Irak

De aanslag in Parijs lijkt gepleegd door jongemannen die het leven verkeerd begrijpen, die denken met de snelle kogels van hun wapens hun mening aan anderen te kunnen opleggen. Zo werkt het niet.

Mensen laten zich niet onderdrukken door geweld en de harde hand. Dat is naïef en achterlijk. Bovendien, niemand heeft het recht een ander het leven te ontnemen. Ook niet als anderen dingen doen die in jouw geloof niet mogen. Inclusief cartoons.

Moslims zijn niet tegen het Westen. Er komen wekelijks boten met duizenden moslims naar Europa om hier te leven. Vliegtuigen vol met toeristen uit moslimlanden om hier hun vrije tijd door te brengen. Religie heeft niets met dit kwaad te maken. Religie is een gevaarlijk middel, dat geef ik toe. Want religie wordt verkocht als onbetwistbaar. Maar de geschiedenis heeft geleerd dat religies ook beschavingen en mooie gedachten hebben voortgebracht. Religies, zoals de islam, zijn bovenal menselijk. Bedoeld als leidraad om een beter mens te worden. En deze aanslag, en alle aanslagen hiervoor, in het Westen én het Oosten, zijn tegen alles wat menselijk is.

De rijke regimes van het Midden-Oosten zijn in dit gevecht de grootste bron van het kwaad. In het leveren van ideologieën als het wahabisme, maar ook in het leveren van geld en mensen. Nota bene zogenaamde bondgenoten van het Westen. Het Westen moet haar strategieën herzien. Want het raakt inmiddels ook haar kinderen. Haar burgers. Het komt te dichtbij. Het Westen moet wakker worden. Zo snel mogelijk. Met een strijd mét elkaar; vóór elkaar. En niet met een strijd tegen de islam. Maar met een strijd tegen het kwaad. Ik ben ook moslim. En dit is ook mijn vijand. Deze onmenselijkheid. We moeten ophouden met politieke spelletjes. En ervoor waken het een strijd tegen de islam te maken. Want dan missen we het belangrijkste punt. Namelijk dat dit een strijd is om de beschaving en tegen onmenselijkheid. Om onze vrijheid. En ons gezamenlijk bestaan, als mensen.

Farazdak Chaichan

Irakees-Nederlands freelance journalist en filmmaker in het Midden-Oosten en Nederland.

mail naar denken@nrc.nl