Een vogel vliegt weg voor een auto, maar niet altijd op tijd

Een vogel die een auto ziet aankomen, houdt alleen rekening met de afstand tot de auto. Niet met de tijd die hij nodig heeft om te ontsnappen.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

Vogels die op de weg zitten kunnen meestal niet op tijd opvliegen als een naderende auto harder rijdt dan 120 kilometer per uur. Boven de 150 kilometer per uur ontsnapt er geen vogel meer.

Vogels houden louter rekening met hun afstand tot de auto, niet met de tijd die ze nog hebben om te ontsnappen. Dat concluderen Amerikaanse biologen uit videoproeven waarbij ze op vogels inreden met virtuele auto’s. Ze schrijven er over in Proceedings of the Royal Society B.

Auto’s zijn vogeldoders. Niemand weet precies hoeveel vogels er omkomen in het verkeer, maar alleen in Nederland zijn het er jaarlijks waarschijnlijk al meer dan een miljoen. Vogels en andere wilde dieren hebben nog geen efficiënt automijdend gedrag ontwikkeld. Daarvoor is de auto te plotseling in hun leefomgeving verschenen.

De Amerikanen onderzochten wanneer de Noord-Amerikaanse bruinkopkoevogel (Molothrus ater) in de problemen komt. De vogels kregen in groepjes van drie een filmpje te zien van een naderende auto. Ze vlogen altijd op als de auto tot ongeveer 30 meter was genaderd, ongeacht hoe snel de auto reed. Bij 120 kilometer per uur komen veel vogels dan niet meer weg. En 150 per uur is dodelijk voor álle vogels. Vreemd genoeg vlogen de meest alerte vogels, die eerder hun kop omhoog staken of ineendoken, later op dan soortgenoten die de auto laat opmerkten.

De onderzoekers waarschuwen dat ze maar één soort bekeken. Groepsvogels hebben sowieso een voordeel boven vogels die alleen op de weg zitten. En twee Noorse ornithologen schreven vorig jaar in Behavorial Ecology dat vogels met relatief grote hersenen (zoals kauwtjes) vaker gericht van een weg wegvliegen en dat vogels met een kleiner brein (zoals meeuwen en koperwieken) de weg soms te voet oversteken. Dat laatste is heel riskant.