Een mammoetschip met een omstreden naam

In de stromende regen arriveerde gisteren het grootste schip ter wereld in Rotterdam. Na een reis van zeven weken vanaf scheepswerf Daewoo in Zuid-Korea legde mammoethefschip ‘Pieter Schelte’ aan in de extra diepe Prinses Alexiahaven op de Tweede Maasvlakte, waar het zal worden afgebouwd en getest. De reuzencatamaran is 382 meter lang en 124 meter breed: een oppervlakte van acht voetbalvelden. Het hefschip, eigendom van het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas, is gebouwd om boorplatforms in één keer te kunnen verplaatsen. Vooral in de Noordzee zijn er veel aan vervanging toe. De Pieter Schelte kan 48.000 ton tillen bij golven tot drie meter hoog. Daarnaast kan het schip pijpleidingen leggen, ook onder een ijslaag tot 40 centimeter dikte. De kosten bedragen 2,4 miljard euro. De Pieter Schelte geldt als een voorbeeld van Hollands Glorie: wereldwijd oogst de durf om een schip met deze omvang, techniek en kosten te bouwen bewondering. Veel aandacht is er ook voor de naam van het schip. Edward Heerema, president van Allseas, noemde het schip naar zijn vader Pieter Schelte Heerema (1908-1981), een veroordeelde oud-SS’er. (NRC)