Zwemparadijzen en pretparken

De succesformule van Hennie van der Most werkt niet meer

Foto ANP

Koop een vervallen fabriek, investeer een paar miljoen en maak er een speelpark van. Of restaurant, hotel of tropisch zwemparadijs. Dat is het bedrijfsmodel van Hennie van der Most, Overijssels ondernemer. Hij bouwde een aardappelmeelfabriek om tot speelstad, een oude kernreactor tot pretpark, een ziekenhuis tot hotel, en een watertoren tot een draaiend restaurant.

Een succesvolle formule. Zijn all-in-hotel Preston Palace had eind jaren negentig wachtlijsten - “de weekeinden zijn tot volgend jaar zomer volgeboekt”. Speelstad Oranje in Drenthe trok jaarlijks 250.000 bezoekers. Tel daar een handel in ijzer, staal, en horecameubilair bij op, en je hebt een succesvol zakenman.

Maar dat was toen. Nu gaat het hem allemaal wat minder. Zo daalde de omzet van de overkoepelende holding, Van der Most Top Holding, flink. Schommelingen die volgens Van der Most zijn te verklaren door bedrijven die hij in die jaren aankocht en verkocht.

Maar er zijn meer cijfers die laten zien dat het niet heel goed gaat. Het Van der Most-imperium draaide over 2012 ruim 4 miljoen euro verlies. Door afschrijvingen die hij moest maken, zegt Van der Most. Het aantal werknemers van de vennootschap daalde. Ook afgelopen jaren maakte het bedrijf verlies. Van der Most:

“Het zijn moeilijke tijden. Daar loop ik niet voor weg. Maar we hopen voor volgend jaar op positieve cijfers.”

Toch was er onlangs weer slecht nieuws: de Koperen Hoogte in Zwolle gaat dicht. Het draaiende restaurant, gevestigd in een oude watertoren bij de A28, maakt al jaren verlies. Tot juli kan er nog gegeten worden in het restaurant, daarna is het afgelopen. “Ik heb zware beslissingen moeten nemen”, zegt Van der Most. Zestig werknemers, waarvan veel met “langdurige dienstverbanden”, worden ontslagen.

Hij wijt de malaise in zijn zakenimperium aan de crisis. De bouwsector, afzetmarkt voor zijn ijzer- en staalhandel, heeft het sinds de crisis moeilijk. Ook de horeca kende slechte kwartalen - al groeit de omzet er nu weer. Maar volgens Van der Most ligt het ook aan - opmerkelijk genoeg - het volgens hem “starre” ontslagrecht in Nederland.

Het imperium Van der Most verandert dus. Preston Palace - van de vele boekingen - is verkocht. In vakantiepark Oranje huizen tegenwoordig geen vakantiegangers meer, maar asielzoekers. Al probeert de ondernemer het in Rotterdam nog een keer met de Van der Most-formule. Een speelstad in een oude afvalverbrandingsoven.