Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gijzelingen in Frankrijk voorbij: wat we tot nu toe weten

Foto AFP

Op de derde dag sinds de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is de klopjacht op de vermoedelijke daders ontaard in een gijzeling. De politie heeft die in de namiddag van vrijdag beëindigd. De hele dag werd gesproken van twee gijzelingen. Vandaag (zaterdagochtend) is gebleken dat de situatie in de drukkerij geen gijzeling was. De man die daar, net als de twee daders van de aanslag bij Charlie Hebdo, aanwezig was, had zich verstopt en onderhield contact met de politie.

  • De broers Kouachi, die worden verdacht van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, komen vanochtend na een achtervolging terecht in het dorpje Dammartin-en-Goële, 40 kilometer ten noordoosten van Parijs. De twee dringen het gebouw binnen van bedruk- en beletteringsbedrijf Création Tendance Découvert.. Onderhandelingen met de politie vangen aan, maar volgens verschillende media zijn de daders ‘bereid te sterven als martelaars’.
  • Rond half twee komt een melding binnen van een gijzeling in een kosjere supermarkt te Vincennes, Parijs. Klanten en personeel worden vastgehouden door Amedy Coulibaly, die wordt verdacht van de aanslag van gisteren waarbij een politieagente werd doodgeschoten. Bij die daad zou ook diens vriendin Hayat Boumeddiene betrokken zijn. Berichten dat zij bij de gijzeling is betrokken, kunnen niet worden bevestigd. Coulibaly laat weten dat hij een vrijgeleide wil voor de broers Kouachi. Volgens de nieuwszender France24 heeft hij telefonisch contact met de gebroeders in Dammartin.
  • Coulibaly blijkt een bekende te zijn van Chérif Kouachi, één van de broers die worden verdacht van de aanslag op Charlie Hebdo. De Franse krant Le Monde heeft de beschikking over rapporten van de Franse antiterreureenheid waaruit blijkt dat Coulibaly en Kouachi volgelingen zijn van Djamel Beghal. Deze Franse Algerijn werd in 2005 veroordeeld voor het plannen van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs. Hij leidde de extremistische groepering Buttes-Chaumont, vernoemd naar het park waar de leden elkaar ontmoeten als ze rondjes gaan rennen. De politie zegt te vrezen dat de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo daarom niet het werk is van een afzonderlijk groepje lone wolves, maar van een terreurnetwerk.
  • Kort na vijf uur beëindigt de Franse politie beide gijzelingen. De gijzelnemers komen bij de invallen om. Moumeddiene is nog steeds voortvluchtig. Een nog onbekend aantal gegijzelden is in de kosjere supermarkt om het leven gekomen; van tien gegijzelden is bekend dat zij het pand levend hebben verlaten.
  • De Franse president Hollande riep in een live uitgezonden toespraak de Fransen op om alert te blijven. “De dreiging voor Frankrijk is nog niet voorbij”, zei Hollande. “Wij zijn een vrij volk dat aan geen enkele druk zal toegeven.” Hollande bevestigde tijdens zijn toespraak dat er vier gijzelaars zijn omgekomen. Volgens de president is er sprake van een ‘gruwelijke daad van antisemitisme’. De terroristische acties van de afgelopen drie dagen waren volgens Hollande een nationale tragedie. De daders hebben “niks te maken met het islamitische geloof”.
  • Premier Mark Rutte is “ontzet over het verlies van nog meer onschuldige levens” in Parijs en hij leeft mee met de nabestaanden. Hij liet dat weten in een korte reactie, zo meldt persbureau ANP. Tegelijkertijd zegt hij opgelucht te zijn dat een deel van gijzelaars ongedeerd is en er een einde is gekomen aan het gijzelingsdrama. “In heel Europa staan mensen nu naast elkaar. Solidair met Frankrijk, met de slachtoffers en de nabestaanden. En we zijn eensgezind in onze overtuiging: wij zullen niet wijken voor haat en terreur.”
  • De Jemenitische tak van Al-Qaeda zou achter de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo zitten. Dat beweert een lid van de terreurgroep tegenover persbureau AP. Volgens de man - die anoniem wenst te blijven - is met de aanval profeet Mohammed gewroken. “Het leiderschap van AQAP (Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland) heeft de operaties aangestuurd en het doelwit zorgvuldig uitgekozen”, aldus de bron.