De dag na de aanslag

In Longpont, een dorpje ten noordoosten van Parijs, zocht een arrestatieteam van de Franse politie gisteren naar de vermoedelijke daders van de aanslag. Foto AP
In Longpont, een dorpje ten noordoosten van Parijs, zocht een arrestatieteam van de Franse politie gisteren naar de vermoedelijke daders van de aanslag. Foto AP

Het Franse dorp Longpont was gisteren het decor van een van de grootste politieoperaties die Frankrijk ooit heeft gekend. Duizenden agenten kamden de omgeving van het dorp uit, op zoek naar de twee hoofdverdachten van de aanslag op de redactie van satirisch weekblad Charlie Hebdo. Zonder resultaat. In heel Frankrijk zijn 88.000 agenten op de been. Dit is wat er gisteren gebeurde.

De zoektocht concentreert zich op de twee hoofdverdachten; de Frans-Algerijnse broers Said en Chérif Kouachi. Ze bevinden zich vermoedelijk in de regio Picardië ten noorden van Parijs. De broers lieten hun vluchtauto, een grijze Renault Clio, gisteravond mogelijk achter in de buurt van het dorp Fleury en gingen te voet verder. Een bos ter grootte van de stad Parijs bij het dorp Longpont werd uitgekamd.

De politie kwam de twee gisterochtend op het spoor toen ze werden herkend door een medewerker van een bezinepomp in Villers-Cotterêts, 70 kilometer ten noorden van Parijs, die mogelijk door de broers werd overvallen. Bewapend met kalasjnikovs en mogelijk een raketwerper, vertrokken de verdachten in dezelfde Renault Clio die eerder diende als vluchtauto. Zwaarbewapende speciale eenheden kamden gisteren de omgeving van Villers-Cotterêts en de omliggende dorpen Crépy-en-Valois, Fleury en Corcy uit. Twee militaire helikopters ondersteunden vanuit de lucht.

De zoektocht in het bos bij Longpont werd gisteravond afgebouwd, zonder resultaat. Helikopters uitgerust met infraroodcamera’s zoeken ’s nacht door. Waar de broers zich precies schuilhouden wist gisteravond niemand.

In totaal hield de politie gisteren negen verdachten aan. Dat meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken. Gisterochtend gaf een achttienjarige jongen zichzelf aan bij de politie in Charleville-Mézières, in het noorden van Frankrijk. De jongen zag zijn naam op sociale media opduiken in berichten over de aanslag. Hij zou geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, maar ging naar school in Reims. Een klasgenoot verklaarde echter dat de jongen op school was op het moment dat de aanslag in Parijs werd gepleegd.

In Frankrijk werden gisteren drie moskeeën aangevallen. In geen van de gevallen vielen er slachtoffers en de schade bleef beperkt. In Villefranche-sur-Saône, even ten noorden van Lyon, vond een explosie plaats bij een moskee. In Le Mans gooiden onbekenden vier oefengranaten naar een moskee, waarvan er een ontplofte. In Port-la-Nouvelle bij Narbonne werden schoten afgevuurd in de richting van een gebedshuis. Ook werd het station Gare du Nord in Parijs korte tijd ontruimd vanwege een verdacht pakketje. Het bleek vals alarm. Gisteravond vond bij het stadje Villejuif een explosie plaats, waarbij een auto beschadigd raakte.

In Montrouge schoot een gewapende man een agente dood. Een andere agent raakte gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken bevestigde omstreeks 19.30 uur dat er geen verband is tussen de schietpartij ten zuiden van Parijs en de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo verschijnt woensdag toch, in oplage van een miljoen. Normaal gesproken heeft het blad een oplage van 60.000. De nieuwe Charlie Hebdo zal acht pagina’s hebben, in plaats van de 16 van normale edities. De journalisten die het blad maken zijn ondergebracht op de redactie van de Franse krant Libération. De Franse minister voor Cultuur zei tegen TV5 een miljoen euro vrij te maken voor het voortbestaan van Charlie Hebdo. Ook wil de minister de wet aanpassen zodat het weekblad structureel overheidssteun kan krijgen. Het magazine zelf begint vandaag een grootschalige inzamelactie voor zijn eigen voortbestaan.

In Frankrijk en westerse landen wordt gerouwd. In Frankrijk hielden mensen op verschillende plekken een minuut stilte op de dag van nationale rouw. De Parijse metro kwam tot stilstand en op digitale borden boven snelwegen stond ‘Je suis Charlie’. Ook in andere landen betuigen mensen met die slogan steun aan het getroffen blad en de slachtoffers.