Industrie produceert meer

Sluiting van de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom drukte de productie in november.
Sluiting van de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom drukte de productie in november. Foto ANP

De Nederlandse industrie heeft in november 0,6 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekend. De groei werd beperkt door een grote krimp in de tabaksindustrie, als gevolg van de sluiting van Philip Morris in Bergen op Zoom. De aardolie- en farmaceutische industrie noteerden de grootste productiestijging. Deze sectoren produceerden 15 procent meer.

Een toename van de productie was er ook in de sectoren transport, voeding en elektrische apparaten, met respectievelijk 8 procent, 5 procent en 2 procent. Daar stonden dalingen tegenover in chemie met 6 procent en de metaal met 2 procent.

Volgens het CBS fluctueert de (voor het seizoen gecorrigeerde) productie dit jaar sterk. In februari werd het hoogste niveau in meer dan zes jaar bereikt, waarna forse dalingen en flinke stijgingen volgden. In november lag het bijna 3 procent lager dan in februari. (ANP)