Boko Haram bedreigt nu ook de buurlanden

Ooggetuigen verhalen over bloedbad in Nigeria.

Tsjaad, Niger en Kameroen slaan alarm over de opkomst van de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram in de regio rond het Tsjaadmeer. De buurlanden krijgen steeds meer vluchtelingen te verwerken, en ze vrezen voor destabilisatie door de toenemende activiteiten van Boka Haram op hun grondgebied. Tegelijkertijd komen er verhalen naar buiten over gruwelijkheden die strijders van Boko Haram begaan in de door hen veroverde gebieden in het noordoosten van Nigeria.

Reden voor de nieuwe ophef is de verovering afgelopen zaterdag door Boko Haram van een militaire basis bij de stad Baga, in het uiterste noordoosten van Nigeria. Uit verklaringen van ooggetuigen die mondjesmaat de buitenwereld bereiken, blijkt dat zich sindsdien een bloedbad heeft voltrokken in Baga en in dorpen in de wijde omgeving. Schattingen over het aantal doden lopen ver uiteen, van een honderdtal tot zelfs tweeduizend.

Inwoners van Baga die zijn ontkomen naar Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno, zeiden begin deze week al dat bij de aanval van Boko Haram afgelopen zaterdag zeker honderd mensen om het leven zijn gekomen. Uit nieuwe getuigenissen blijkt dat de straten van de stad Baga bezaaid liggen met lijken, en dat een groot deel van de stad is platgebrand. Ook een reeks andere stadjes en dorpen in de regio zouden de afgelopen dagen zijn verwoest.

Volgens de Nigeriaanse parlementariër Maina Maaji heeft Boko Haram nu ongeveer 70 procent van de deelstaat Borno in handen. Afgelopen augustus kondigde de leider van de terreurgroep, Abubakar Shekau, de vestiging van een kalifaat aan. Aan die claim werd toen vooral propagandistische waarde toegekend. Maar sindsdien heeft Boko Haram steeds meer plekken onder haar controle gekregen.

Een lokale regeringsfunctionaris zei gisteren tegen de BBC van inwoners te hebben begrepen dat Baga, met een bevolking van ongeveer 10.000 zielen, „praktisch niet meer bestaat”. Vrijwel alle huizen zijn verwoest, overlevenden kunnen de doden niet begraven. Volgens de regeringsfunctionaris heeft Boko Haram nu zestien stadjes en dorpen in de buurt van Baga in handen. Hij sprak de vrees uit dat mogelijk tweeduizend mensen om het leven zijn gekomen.

Boko Haram heeft vrij spel in de regio rond Baga omdat het Nigeriaanse leger zich zaterdag terugtrok. Volgens sommige berichten viel de basis nadat soldaten door hun munitie heen waren. Gevreesd wordt dat de rebellen materieel in handen hebben gekregen bij de verovering van de basis.

Premier Kalzeubet Pahimi van buurland Tsjaad deed gisteren een beroep op de internationale gemeenschap om hulp te bieden aan de vluchtelingen. Volgens hem zijn de afgelopen dagen ongeveer tweeduizend Nigerianen en vijfhonderd Tsjadiërs in bootjes het Tsjaadmeer overgetrokken om aan het geweld van Boko Haram te ontkomen. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat er meer dan vijfduizend Nigeriaanse vluchten in Tsjaad.

Net als Tsjaad maken Niger en Kameroen zich grote zorgen over de aanwezigheid van Boko Haram op hun grondgebied. Twee weken geleden nog vielen extremisten in Kameroen een bus aan en doodden vijftien mensen. Ook zijn er berichten over trainingskampen van Boko Haram in de buurlanden en over het rekruteren van werkloze jongeren. De burgermeester van Diffa, in het zuiden van Niger, zei maandag het AFP dat hij de zwarte vlag van Boko Haram zag wapperen aan de overkant van de grens. „Bijna alle Nigeriaanse dorpen en steden langs de grens met Niger zijn momenteel in handen van Boko Haram”, zei hij. „We leven in angst voor mogelijke aanvallen van de extremisten”.