Blijft Charlie Hebdo bestaan?

Ja. De volgende editie van Charlie Hebdo verschijnt aanstaande woensdag, volgens de advocaat van het blad in een oplage van een miljoen exemplaren. Laurent Léger, een medewerker die de aanslag overleefde door zich achter een tafel te verschuilen, zei gisteren op de Franse radio dat de nieuwe editie acht pagina’s zal hebben, in plaats van de reguliere zestien. „We moeten íets doen. Dat is belangrijk. Ik wil geen blad over de dood, het moet gaan over de uitdaging om dingen te zeggen, om te vechten tegen de idiotie, tegen domheid, tegen fundamentalisme.”

Patrick Pelloux, die een vaste rubriek in het blad heeft, was niet op de redactie tijdens de aanslag. Op de Franse televisie zei hij gisteravond huilend dat het blad zal blijven. „We mogen ze niet laten winnen. Charb, Cabu, Wolinski… zij stierven niet voor niets.” Op de radio zei hij eerder op de dag een „nog beter blad” te willen maken. „Ik weet nog niet hoe, maar we gaan het doen. We zullen het schrijven met onze tranen.”

Ondertussen komt er van alle kanten steun. De Franse minister van Cultuur, Joëlle Milquet, zei gisteren tegen TV5 een miljoen euro vrij te gaan maken om het voortbestaan zeker te stellen. Ze wil de wet aanpassen zodat het blad structurele overheidssteun kan krijgen. In een gezamenlijke actie zegde de Franse pers gisteren bovendien een half miljoen euro toe. Een in 2013 door Google in het leven geroepen fonds voor media-innovatie schenkt 250.000 euro.

Er is ook niet-financiële hulp. De Franse krant Liberation biedt de overgebleven medewerkers vanaf vandaag onderdak en The Guardian-cartoonist Martin Rowson riep zijn collega’s gisteren op allemaal werk aan te leveren voor de aanstaande editie.

Charlie Hebdo verscheen in 1969 voor het eerst, toen nog onder de naam Hara-Kiri Hebdo. Het verdween in 1981 en werd heropgericht in 1992, met een oplage van 100.000. De afgelopen jaren daalde de oplage, tot ongeveer 60.000 in het afgelopen jaar, voor de prijs van 3 euro per stuk.

Doorgaans bleven vele exemplaren in de kiosken liggen. Nu worden op onder meer Reddit acties op touw gezet om de volgende editie wereldwijd beschikbaar te maken. Exemplaren van de uitgave die op de dag van de aanslag verscheen, worden op eBay inmiddels aangeboden voor rond de 2.500 euro.