Bietensoep met zoetzure bietjes

We sluiten deze budgetweek af met bietensoep. De zoetzure blokjes biet, de linzen en karwijroom maken hem bijzonder, terwijl het nog steeds een redelijk goedkoop recept blijft. Moet het nog goedkoper? Gebruik dan bruine basterdsuiker in plaats van dadelstroop.

Verwarm 1 dl water, de azijn, dadelstroop, laurier, 1 eetlepel zout en een halve theelepel peper in een pan. Voeg de bietblokjes toe en laat onafgedekt 30 minuten zacht koken. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast (liefst 1 of 2 dagen). Kook de linzen met laurier en ongeschilde knoflookteen in 30 – 40 minuten gaar. Spoel ze af met koud water. Verwijder de laurier. Pel de knoflookteen. Verdeel de linzen in twee delen. De ene helft gaat door de soep, de andere helft is garnering. Fruit de gesnipperde ui en de knoflook in olijfolie in een soeppan. Voeg de stukken biet en bouillon toe en breng aan de kook. Laat afgedekt 30 minuten koken. Voeg de helft van de linzen en de gekookte knoflookteen toe en pureer de soep. Spatel het gemalen karwijzaad door de crème fraîche. Schep de overgebleven linzen en een opscheplepel zoetzure bietblokjes in een soepterrine. Schenk daar de soep op. Maak af met crème fraîche.