‘Al-Qaeda in Jemen waarschuwt voor meer aanslagen’

Een politieagent bij de supermarkt waar vijftien mensen gegijzeld werden in Parijs, 9 januari 2015.
Een politieagent bij de supermarkt waar vijftien mensen gegijzeld werden in Parijs, 9 januari 2015. Foto AP / Francois Mori

De Jemenitische tak van Al-Qaeda zou mogelijk meer aanslagen beramen. Dat meldt BFM TV op basis van een aankondiging op hun website.

Persbureau AP spreekt van een geluidsopname van een van de religieuze leiders van Al-Qaeda in Jemen: Sheikh Harith al-Nadhari. Hij spreekt van een “wraakactie om de eer” te herstellen van de profeet Mohammed. Daarnaast prijst hij de broers Chérif en Saïd Kouachi, de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo die gistermiddag omkwamen bij een politieinval in Dammartin. Nadhari zou waarschuwen voor meer aanslagen in Europa.

Een anoniem lid van Al-Qaeda liet gisteren al tegenover persbureau AP weten dat de Jemenitische tak verantwoordelijk was voor de aanslagen. Volgens de man is met de aanval profeet Mohammed gewroken. “Het leiderschap van AQAP (Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland) heeft de operaties aangestuurd en het doelwit zorgvuldig uitgekozen”, aldus de bron.

Verdachten aanslag bekend bij politie

Een van de broers zou in 2011 in Jemen zijn afgereisd naar een trainingskamp van Al-Qaeda. Volgens Jemenitische en Amerikaanse regeringsfunctionarissen zou het tweetal mogelijk ook gevochten hebben als onderdeel van de terreurbeweging. Persbureau AP meldt documenten ingezien te hebben die lijken te staven dat Saïd Kouachi specifiek voor een aanval in Frankrijk werd getraind.

Als dit bevestigd kan worden, dan is de aanval op Charlie Hebdo de eerste succesvolle aanslag van de Jemenitische terreurbeweging in het Westen. In 2009 en 2010 probeerde de Jemenitische afdeling van Al-Qaeda tevergeefs aanslagen te plegen in het Westen met onder andere een onderbroekbom en printervullingen gevuld met explosieven.

Interviews met verdachte aanslagen Frankrijk

Gisteren zond de Franse televisiezender BFM TV interviews uit met Chérif Kouachi en Amedy Coulibaly, die laatste wordt verdacht van de aanslag van gisteren waarbij een politieagente werd doodgeschoten.

Details worden bekend over gijzelingen

Chérif en Saïd Kouachi en Coulibaly werden gistermiddag bij politieinvallen gedood in Dammartin en Parijs. De broers hielden in een drukkerij een vrouw gegijzeld. De mannen kwamen volgens de politie al schietend naar buiten, waarna zij werden gedood. Aanklager François Molins onthulde om middernacht tijdens een persconferentie in Parijs dat een medewerker van de drukkerij zich had verstopt in het gebouw en in telefonisch contact stond met de autoriteiten. De twee verdachten hadden onder andere AK47’s en een raketwerper in hun bezit.

Beelden van de bestorming van de drukkerij in Dammartin, vrijgegeven door de Franse politie:

Beelden van persbureau AFP:

Ook Coulibaly kwam om bij de inval in de supermarkt in Parijs waar hij zich verschanst had. Vier gijzelaars vonden de dood, vijftien werden er bevrijd en vier politieagenten raakten gewond. Volgens aanklager Molins zouden de vier dodelijke slachtoffers mogelijk al aan het begin van de gijzelingsactie vermoord zijn door Coulibaly.

Twitter avatar BillNeelyNBC Bill Neely Paris prosecutor said Amedy Coulibalis had cased the supermarket the week before. He had identified it as a target. Long planned.

Een verdachte nog op vrije voeten

De vriendin van Coulibaly, Hayat Boumedienne, die wordt gezien als medeplichtige van de aanslagen in Frankrijk is nog op vrije voeten. Het stel zou de afgelopen dagen meer dan vijfhonderd keer telefonisch contact hebben gehad met de gebroeders Kouachi.

Vijf mensen worden nog vastgehouden door de autoriteiten vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen in Frankrijk, waaronder de vrouw van een van de Kouachi’s.

Premier Frankrijk hekelt fouten

De Franse premier Manuel Valls sprak gisteravond op de zender BFM TV van “fouten” bij inlichtingendiensten. Zijn regering, de Franse politie en veiligheidsdiensten kregen forse kritiek omdat zij de aanslag op Charlie Hebdo niet konden voorkomen. Valls:

“Er is iets misgegaan, dat is duidelijk. Daarom moeten we nu onderzoeken wat er gebeurd is”.

De gebroeders Kouachi waren bekend bij de autoriteiten. De jongere broer, Chérif Kouachi (32), dook in 2005 op in een documentaire over islamitisch extremisme. In 2008 werd hij tot achttien maanden cel veroordeeld omdat hij naar Irak probeerde te reizen om daar te vechten tegen het Amerikaanse leger. Beide stonden op een no-fly lijst van de Verenigde Staten vanwege hun links met terreurbewegingen.

De Franse politievakbond noemt de aanslagen een “instorting” van het veiligheidssysteem in het land. AP oppert een oorzaak: de overdaad aan informatie die inlichtingendiensten verzamelen en moeten analyseren. Het persbureau spreekt van analisten die ‘verdrinken’ tussen alle honderden emails die zij moeten napluizen en talloze mensen die zij in de gaten moeten houden.

Leiders betuigen steun aan Frankrijk

Wereldleiders zoals de Britse premier David Cameron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en EU-president Donald Tusk zullen zondag de Franse president Francois Hollande vergezellen bij een bijeenkomst in Parijs. Daar betuigen zij hun steun aan het Franse volk en de slachtoffers van de aanslagen.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama sprak zijn steun uit aan zijn Franse collega. Hij zei dat de Franse vrijheidsgeest “voor altijd blijft bestaan, lang nadat de plaag van terrorisme veroverd is.”