‘Al-Qaeda Jemen achter aanslag redactie Charlie Hebdo’

De Jemenitische tak van Al-Qaeda beweert achter de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Dat beweert een lid van de terreurgroep tegenover persbureau AP.

Herdenking in Brussel na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.
Herdenking in Brussel na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Foto ANP/EPA/Julien Warnand

De Jemenitische tak van Al-Qaeda zit achter de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Dat beweert een lid van de terreurgroep tegenover persbureau AP.

Volgens de man - die anoniem wenst te blijven - is met de aanval profeet Mohammed gewroken.

“Het leiderschap van AQAP (Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland) heeft de operaties aangestuurd en het doelwit zorgvuldig uitgekozen.”

De aanval op Charlie Hebdo is in lijn met uitspraken van de in 2011 gedode Osama bin Laden, die bij leven het Westen waarschuwde voor de gevolgen als ‘de blasfemie tegen islamitische heiligen’ voortduurde. Het lid van AQAP zegt dat de terreurbeweging heeft gewacht met de verklaring uit ‘veiligheidsoverwegingen’.

‘Ook Islamitische Staat betrokken’

De Franse zender BFMTV beweert vandaag contact te hebben gehad met Chérif Kouachi, die samen met zijn broer wordt verdacht van de aanslag op het tijdschrift. Kouachi zou tijdens dat gesprek ook al hebben beweerd namens AQAP te handelen. Hij beweert naar Jemen afgereisd te zijn en financiering te hebben ontvangen van Anwar al-Awlaki, die tot zijn dood in 2011 voor de organisatie nieuwe leden ronselde. Diens broer Saïd - die ook betrokken was bij de gijzeling van vandaag - zou al-Awlaki datzelfde jaar nog hebben ontmoet in Jemen. Volgens een Jemenitische veiligheidsdienst vocht Kaouchi toen voor Al-Qaeda in de provincie Abyan.

De omroep had ook contact met de gijzelnemer in de kosjere supermarkt in Parijs. Hij beweerde voor Islamistische Staat te opereren. De acties van beide groepen zouden ‘gesynchroniseerd’ zijn uitgevoerd.