Zwart gat van fantasie

Alsof het surrealisme nooit is weggeweest, zo vreemd en vertrouwd tegelijk voelt de Catalaanse film La distancia van regisseur Sergio Caballero. De film is een grabbelton aan inspiratiebronnen. De drie telepathisch begaafde dwergen die uit een verlaten Siberische krachtcentrale een kunstwerk moeten stelen lijken bijvoorbeeld zo weggelopen uit een droom van David Lynch. Toch is La distancia ook stijlvast en origineel.

Regisseur Caballero trekt zich weinig aan van hokjes, genres of conventies. Hij beschouwt film als een luikje in zijn hoofd. En daar moeten we als toeschouwers dan maar vol vertrouwen in het zwarte gat van zijn fantasie springen.

Daar treffen we geheimzinnige mutanten aan en is het perspectief soms zo vervormd dat de drie dwergen groter lijken dan de bergen waar de energiecentrale in verborgen ligt. Niets is wat het lijkt, en toch past alles wonderwel in elkaar.