‘Zelfmoordtapes’ of even geen grap. Zo gaan komieken om met de aanslag

Hekken beschermen de plaats delict: de redactie van Charlie Hebdo.
Hekken beschermen de plaats delict: de redactie van Charlie Hebdo. Foto AFP / Thomas Samsom

De aanslag van gisteren op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo was een aanslag de persvrijheid, de democratie, onze vrijheid. Dat was de strekking van bijna alle Europese dagbladen van vandaag. Ondanks of misschien juist door de dramatische gebeurtenissen, is het belangrijk om te blijven lachen, benadrukt onder andere cartoonist Martin Rowson in The Guardian. Dat was immers ook het doel van Charlie Hebdo.

Verschillende komieken en cabaretiers hebben op hun manier gereageerd. De opvallendste reactie in Nederland is die van Hans Teeuwen, die een zelfmoordtape maakte:

Aan tafel bij De Wereld Draait Door zaten gister een heleboel cabaretiers en cartoonisten. Jan Jaap van der Wal en Erik van Muiswinkel zeiden dat ze na de aanslag strijdbaarder zijn. “De eerste wet is: je moet lachen”, zei Muiswinkel. Youp van ’t Hek zei daar dat humor “de sublimatie van beschaving” is. Bekijk de uitzending hieronder terug:

Hier is de komiek John Stewart, die altijd wel weet hoe hij grappen kan maken over de actualiteit, maar dat nu even niet doet.

Conan O’Brien besteedde ook aandacht aan de aanslag: