Wat staat ons te wachten in het cultuurjaar 2015?

Twee grote gezichtsbepalende tentoonstellingen die de komende maanden in Nederland te zien zullen zijn, bespreken we niet in dit nummer dat vooruitblikt naar de cultuur van het eerste half jaar in 2015.

Dat zijn de grote expositie Late Rembrandt die volgende maand, op 12 februari, in het Rijksmuseum Amsterdam open gaat, en een groot overzicht van vooral het kleurige geknipte werk van Matisse, De oase van Matisse die op 27 maart in het Stedelijk Museum in Amsterdam begint.

Belangrijke exposities, zeker, die grote publiekstrekkers zullen worden. Maar ze waren afgelopen jaar al in Londen te zien, in The National Gallery en Tate Modern, en we hebben ze al uitvoerig besproken in onze cultuurbijlages (Het mysterie van de late Rembrandt, CS 28 augustus 2014, en over Matisse: Ongehoord vrolijk en vrij, CS 19 april 2014). We zullen, als ze binnenkort in Amsterdam openen, er zeker opnieuw aandacht aan besteden.

Maar in dit nummer waarin we vooruitkijken naar de kunst op komst dit komende half jaar willen we vooral nieuwe aspecten belichten. Zoals de bijzondere expositie van de betrekkelijk onbekende zeventiende-eeuwse meester Joachim Wtewael (spreek uit U-te-waal) waar het Centraal Museum in Utrecht ons vanaf 15 februari mee verrast, met erotisch en religieus werk (pagina C4).

En wat zal het Holland Festival ons bieden, dat 31 mei begint onder leiding van de Britse Ruth Mackenzie? Ze vertelt over haar plannen (pagina C8).

Verder staan we stil bij nieuwe, jonge kunstenaars die u dit jaar in de gaten moet houden, zoals de Rijzende Sterren (C10) en de opzienbarende expositie van Charles Avery in het GEM in Den Haag (C12). We signaleren trends: de Bijbel op het toneel (C14), vervolgfilms in Hollywood (C6) en de wederopstanding van de operette (C15). Voor een overzicht met de belangrijkste cultuur op komst, zie de kalender op pagina C16-17.

Het cultuurpolitieke debat zal dit jaar al in het teken zal staan van de komende subsidieperiode 2017-2020. De shape of things to come, de acht heetste hangijzers op cultuurpolitiek gebied die wij dit jaar voorzien, hebben we hiernaast samengevat. Er is natuurlijk nog veel meer op komst – zoals de filmversie van de softporno-bestsellertrilogie Fifty Shades of Grey in februari. U zult daarover en over veel meer in onze culturele bijlagen kunnen lezen. We hopen u door een verrassend cultureel 2015 te mogen gidsen – dat gisteren overigens met de moord op tekenaars en andere medewerkers van het Franse satirische blad Charlie Hebdo een inktzwart begin kreeg.