Graphic of the day

Waarom je vooral veel aardappelen met ijs moet eten

Beeld NRCQ

Wat is het beste voor je portemonnee? Op de gezonde tour of toch liever aan de zoetigheid? Vandaag komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met nieuwe inflatiecijfers, en die zeggen ook veel over de prijzen van voeding.

Het CBS houdt voor 113 productgroepen de prijsontwikkeling bij: van varkensvlees tot verse sappen en van de entreeprijs voor sauna’s tot de prijs voor een naaimachine. Het algemeen prijspeil is sinds 2006 - het beginjaar waarop de prijsindex is vastgesteld - met 16 procent gestegen. Uit de meest recente cijfers blijkt een inflatiepercentage van 1 procent.

Inflatie laagste in ruim 25 jaar

Update 9.40 uur: De inflatie is in 2014 gemiddeld uitgekomen op 1 procent, meldt het CBS vanochtend. Dat is het laagste in ruim 25 jaar. De prijsstijging van producten was in 2013 nog 2,5 procent. Het is ook lager dan in de rest van de eurozone. Volgens de Europese Centrale Bank is er prijsstabiliteit als de inflatie in de buurt van de 2 procent ligt.

Inflatie blijft laag…

…maar niet in alle keukenkastjes

In de keukenkast zijn de vruchten op sap het meest “kostbaar” geworden. Die goedkope blikjes ananas of het mierzoete fruit op vruchtwater? Bijna 48 procent duurder dan in 2006. Aardappelen zijn juist 17 procent goedkoper geworden.

In de “gezonde” categorie is mineraalwater (+30 procent) het meest in prijs gestegen. Een bak ijs is 10 procent goedkoper in vergelijking met negen jaar geleden.

Vergeleken met een jaar eerder ziet het er net iets anders uit. Vooral fruit is in prijs gedaald.