EU wil opener zijn over TTIP

De Zweedse Eurocommissaris Cecilia Malmström.
De Zweedse Eurocommissaris Cecilia Malmström. Foto AFP

De Europese Unie heeft gisteren vertrouwelijke documenten vrijgegeven over vrijhandelsonderhandelingen met de Verenigde Staten. De EU nam deze ongebruikelijke stap als weerwoord op kritiek van anti-globalisten dat Brussel in het geheim werkt aan wat het grootste vrijhandelsverdrag ter wereld moet worden, het Trans-Atlantische Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP). Het verdrag moet zorgen voor economische groei, maar critici vrezen dat TTIP de macht van grote bedrijven vergroot. De acht thematische teksten die de EU gisteren publiceerden gaan onder meer over investeringen in kleine bedrijven. „Er zijn veel mythes en misverstanden over wat we willen bereiken en over de inhoud van het verdrag”, zei Cecilia Malmström, eurocommissaris voor handel, gisteren op een persconferentie. Malmström beloofde regelmatig EU-documenten te zullen vrijgeven tijdens de onderhandelingen over TTIP, die mogelijk eind dit jaar uitmonden in een akkoord. (Reuters)