Dit is een artikel uit het NRC-archief
In beeld

Terrorisme

Tienduizenden demonstranten op de been in Nederland

Tienduizenden mensen hebben donderdagavond in plaatsen in heel Nederland land hun afschuw geuit over de terreuraanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Bij die aanslag kwamen tien redactieleden van het satirische Franse blad om en twee politiemannen. Onder meer in Rotterdam, Amsterdam, Hilversum en Den Haag werden demonstraties georganiseerd.
Bij de demonstratie op de Dam in Amsterdam waren volgens de organisatie 18.000 man bijeengekomen.
ANP / Remko de Waal
Rutte sprak vandaag bij demonstratie tegen de aanslag in Parijs. "Vandaag zeggen we met duizenden: handen af van onze vrijheid”
ANP / Remko de Waal
Veel demonstranten op de Dam hadden een potlood meegenomen, als symbool voor de vrijheid van meningsuiting van tekenaars. Bij de aanslag kwamen verschillende tekenaars van Charlie Hebdo om te leven.
ANP / Remko de Waal
In Rotterdam waren 2000 tot 3000 mensen bijeengekomen uit protest tegen de aanslag.
ANP / Jerry Lampen
In Rotterdam sprak burgemeester Achmed Aboutaleb. "Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn. Het slechtste wat we nu kunnen doen, is voldoen aan de verwachting van die terroristen: dat we haat en wraakgevoelens tussen bevolkingsgroepen toelaten in onze harten."
ANP / Jerry Lampen
Demonstranten in Rotterdam houden protestborden omhoog, waaronder de voorpagina van nrc.next van vanochtend.
Foto Jerry Lampen
In Hilversum, dat zich mediastad van Nederland noemt, kwam onder meer de journalistenvakbond NVJ langs tijdens het protest. Burgemeester en oud-hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes kwam aan het woord.
ANP / Koen van Weel
In Den Haag is door mensen bloemen gelegd bij Nieuwspoort, de perssociëteit bij de Tweede Kamer, ter nagedachtenis van de tien redactieleden van Charlie Hebdo die gisteren werd vermoord in Parijs. Hier is Nieuwspoort-voorzitter Lex Oomkes in beeld
ANP / Valerie Kuypers
Belangstellenden demonstreren op Place de la Republique in Parijs, een dag na de aanslag.
ANP Pierre Crom