Tegen zo’n terreurdaad valt niet met nuances op te boksen

Angst voor moslims keert weer

Het is voorbij. Al die inspanning om na 9/11 nuance en verstand in het debat te brengen, over ‘de islam’, migratie en identiteit, kan nu de prullenbak in. Want ga nu nog maar eens uitleggen aan de ‘autochtone’ massa’s in West-Europa dat de islam geen eenheidsworst is, dat het net als elke andere religie een instrument is waar je zowel mooie als slechte dingen mee kunt doen, dat de overweldigende meerderheid van de moslims in West- Europa vredelievende mensen zijn, dat je hen net zo min collectief verdacht kunt maken als alle christenen naar aanleiding van de aanslag van Anders Breivik.

Deze argumenten en feiten zijn definitief irrelevant geworden. Want er is slechts een ding dat geldt in samenlevingen waar bevolkingsgroepen gesegregeerd van elkaar leven langs etnisch-religieuze lijnen, zoals in Frankrijk, Duitsland en ook Nederland: het beeld. The medium is the message, zoals Marshall McLuhans adagium gaat. Niet de inhoud telt, maar het medium.

In dit geval is het medium het beeld. Geen enkel nuancerend argument kan opboksen tegen beelden van zwaarbewapende moslims die bloeddorstig hun gang gaan in een bakermat van de Westerse Verlichting, in de stad van Voltaire en Zola en in het land van Michel Houellebecq die net een ‘what if’- roman heeft gepubliceerd waarin de Eiffeltoren in 2022 wordt geflankeerd door minaretten.

De angst voor moslims zal de ‘autochtone’ massa’s, ook in Nederland, nu definitief gijzelen. En dat is op een wrange manier begrijpelijk. Ik ben momenteel op vakantie in Turkije. Het gedachtenexperiment van een groep zwaar bewapende christenen die ‘Deo Volente!’ schreeuwend een bloedige aanslag plegen op een Turkse krant in Istanbul is genoeg. Geen enkel nuancerend argument zal een permanent maatschappelijk angst- en haatgevoel tegen christenen kunnen tegenhouden. Zeker niet in een land waar sentimenten over ‘samenzweringen van zionisten en christenen tegen de islam’ net zo populair zijn als de angst voor de ‘islamisering van Europa’ is bij ons in het Westen.

Laat de Pegida-isering van Europa dus beginnen, met dank aan de terroristen.

is maatschappijhistoricus en publicist

Dit zijn geen echte moslims

Tot mijn ontsteltenis heb ik voor de zoveelste keer terreurdaden gezien in de naam van de Islam en de profeet Mohammed. Twaalf mensen zijn gruwelijk vermoord door een stel onmenselijke terroristen die zich moslims durven te noemen. Laat deze mensen eens gaan handelen naar de echte Islam en zich de profeet Mohammed als voorbeeld stellen die als ‘genade voor de mensheid’ was gestuurd. In de ware leer van Islam met mededogen, vrede en liefde. Dit soort terroristen kent geen geloof, het zijn dezelfde mensen die andere moslims doden. Ik ben bang dat deze aanslag een kettingreactie teweeg kan brengen.

Nabeel Siddiqie Voorzitter van de moslimschrijversgilde van Nederland