Spotten met de Franse strijd der seksen

Georges Wolinski(1934-2015)

cartoonist

Chef van Charlie Hebdo van 1970 tot 1981. Scherp tekenaar die milder werd.

Georges Wolinski was vooral de tekenaar van de seksuele revolutie – en de haperende kanten daarvan. Hij kon met een paar rake stiftstreken mannetjes en vrouwtjes neerzetten, die in de eeuwige strijd der seksen gewikkeld waren, en die in een soms lange maar zeer leesbaar geblokletterde tekst elkaar de verschrikkelijkste verwensingen konden doen.

Wolinksi (zijn vader was een Poolse Jood, zijn moeder Frans-Italiaans) had een losse, elegante, simpele tekenstijl. Hij hield ervan feministes te pesten. Een typische titel uit de jaren zeventig van een van zijn tientallen albums is J’etait un sale phallocrate (Ik was een smerige fallocraat). Op de cover zien we een Wolinski-mannetje dat twee vrouwen in mini-jurken nakijkt en zegt: Heerlijke kontjes.

Wolinski kwam als provocerende cartoonist, zoals zoveel tekenaars van Charlie Hebdo en Hara Kiri, op stoom in de revolte van mei 1968 in Parijs, waar hij ook voor linkse actiebladen als Action tekende.

Van een scherp politiek tekenaar die de autoriteiten belachelijk maakte, ontwikkelde hij zich gaandeweg tot een mildere, erotische en humoristisch-provocerende commentator van de mensheid, Franse zeden en de strijd der seksen.

Wolinski verklaarde die toenemende mildheid zelf als volgt in het blad Point: „Ik ben geboren vlak voor de oorlog, in Tunis. Dat was een tijd waarin taboes en verboden overheersten.” De revolte van mei ’68 was een bevrijding: „We hebben mei ’68 veroorzaakt om te voorkomen dat we zouden worden wie we zijn geworden", grapte hij.

Hij was van 1970 tot 1981 chef van Charlie Hebdo. Hij kreeg in 2005 de grote Franse striptekenprijs van Angoulême.

In 2011 verscheen zijn groot overzichtsboek, adequaat getiteld: Sexualité des Français de De Gaulle à Sarkozy.