‘Sabir K. in afwachting van hoger beroep niet uitgeleverd aan VS’

De advocaat van Sabir K. komt aan bij de rechtbank in Den Haag.
De advocaat van Sabir K. komt aan bij de rechtbank in Den Haag. Foto ANP / Robin Utrecht

Terreurverdachte Sabir K. hoeft voorlopig niet te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De advocaat van K. zegt dat hij de toezegging heeft gekregen dat K. daarvoor een eventueel hoger beroep in de zaak mag afwachten. Dat schrijft nu.nl na met advocaat André Seebregts te hebben gesproken.

De VS willen dat K. wordt uitgeleverd, omdat hij banden zou hebben met terreurbeweging Al-Qaeda. Hij zou in 2010 een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan hebben beraamd en werd in 2011 vanuit Pakistan naar Nederland uitgezet.

Seebregt benadrukte volgens nu.nl in het kort geding dat de rol van de Amerikaanse geheime dienst CIA bij de aanhouding en marteling van de Nederlands-Pakistaanse K. nog altijd niet is opgehelderd.