Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Roman Emma Curvers mag in de schappen blijven liggen

Schrijver Emma Curvers
Schrijver Emma Curvers Foto Atlas Contact

Schrijfster Emma Curvers en uitgeverij Atlas Contact zijn door de rechter in het gelijk gesteld in de rechtszaak die de vader van Emma Curvers tegen haar had aangespannen.

De uitspraak van de rechter volgde vanmiddag op het kort geding dat op 17 december diende voor de rechtbank Amsterdam. De eis van Curvers’ vader alle exemplaren van Iedereen kan schilderen uit de handel te halen en een rectificatie te plaatsen in de Volkskrant is afgewezen.

Artistieke vrijheid

John Curvers spande het kort geding aan vanwege uitspraken die Curvers over haar vader deed in onder andere de Volkskrant. Hij voelde zich erdoor “gegriefd”.

De rechter stelt nu voorop dat een roman fictie is, geen getrouwe beschrijving van de werkelijkheid, en dat de lezer dat begrijpt. Slechts in uitzonderlijke gevallen is denkbaar dat een uiting in een roman onrechtmatig is. Dat Emma Curvers zich heeft laten inspireren door de werkelijkheid en haar vader, behoort tot haar artistieke vrijheid.

Niet te vereenzelvigen

In het vonnis staat dat Hans Kostons, hoofdpersoon uit Curvers’ roman Iedereen kan schilderen, is en blijft volgens de rechter ‘romanfiguur en kan dus niet één op één met Curvers sr. worden vereenzelvigd’:

“Dat Emma Curvers zich voor het beschrijven van het personage van Hans Kostons heeft laten inspireren door Curvers sr. en in interviews heeft verklaard dat veel in het boek overeenkomt met de werkelijkheid zoals zij die ervaart, maakt dat niet anders en behoort tot haar artistieke vrijheid.”

Daarnaast oordeelde de rechter dat een roman niet achteraf, door een interview, onrechtmatig kan worden.

Tankstation

In Iedereen kan schilderen wordt een weinig vleiend beeld geschetst van de vaderfiguur van een Limburgse gezin: de aan depressies en psychoses lijdende Hans Kostons. Zo laat Kostons zijn vrouw en dochters met Pasen achter bij een tankstation omdat ze zich misdroegen.