Roermond hinderde bewust journalisten

Het gemeentebestuur van Roermond heeft journalisten van De Limburger bewust tegengewerkt en verkeerd geïnformeerd bij hun onderzoek naar de van corruptie verdachte wethouder Jos van Rey (stadsplanning, ruimtelijke ordening, VVD). Dat meldde het programma Argos TV-Medialogica gisteravond.

De gemeente reageerde in 2010 heel laat op verzoeken van beide journalisten om documenten over Van Rey beschikbaar te stellen op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Dat bevestigt de Roermondse oud-burgemeester Henk van Beers in de uitzending. „Ik kan niet ontkennen dat we het proces wel eens in een vertraagde slow-motionsfeer brachten.”

VVD’er Van Rey, die veertien jaar lid was van de Tweede Kamer, wordt verdacht van omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Op 20 januari staat hij voor het eerst voor de rechter.

De documenten die de twee verslaggevers van De Limburger uiteindelijk eind 2010 kregen, resulteerden een jaar later in een onthullende serie artikelen. De krant beschreef een stad waarin corruptie en belangenverstrengeling aan de orde van de dag waren, er een cultuur van angst heerste in de gemeente en de democratische controle buitenspel was gezet.

De Limburger richtte zich vooral op de relatie tussen Van Rey en Piet van Pol, de grootste projectontwikkelaar van Roermond. Volgens de verkregen documenten ging Van Rey, die besliste over grote bouwprojecten in de stad, regelmatig op reis met Van Pol, naar Zuid-Frankrijk, Formule 1-races en internationale voetbalwedstrijden.