Risotto met venkel en sinaasappel

Deze risotto met venkel en sinaasappel staat in het zomerhoofdstuk van BioBudget. Venkel uit Nederland is er inderdaad maar tot oktober. Maar venkel uit het buitenland is het hele jaar te koop, en persoonlijk vind ik dit een prima recept voor een winterse donderdag. Venkel met sinaasappel is sowieso een geweldige combinatie. Ik maak weleens een salade van rauwe venkel en plakjes sinaasappel. Besprenkeld met geurige olijfolie, bestrooid met versgemalen zwarte peper en zoutvlokjes en eventueel met wat zwarte olijven of verbrokkelde geitenkaas heb je daar een feestmaal aan.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en tweederde van de venkelblokjes. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels glad zijn van de olie. Blus af met wijn. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe, totdat de risotto bijna gaar is. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Roer de sinaasappelrasp- en sap met de overgebleven venkelblokjes erdoor en laat de risotto nog ongeveer 10 minuten pruttelen. De risotto moet romig van structuur zijn, maar mag nog wel een beetje beet hebben. Verdeel de risotto over warme borden en garneer met kruiden en geraspte kaas. Versier eventueel nog met een reepje sinaasappel en met het fijngehakte loof van de venkel.