‘Parijs’ opsteker voor Duitse anti-islamisten

Anti-islambeweging Pegida gebruikt aanslag direct voor propaganda.

De organisatoren van de wekelijkse anti-islam betogingen in Dresden haalden gisteren na de aanslag in Parijs direct hun gelijk. Op de Facebook-pagina van de nieuwe beweging Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (Pegida) staat: „De islamisten, waar Pegida nu al twaalf weken voor waarschuwt, hebben in Frankrijk getoond dat zij niet tot democratie in staat zijn, maar de oplossing zoeken in dood en geweld!”

Bijna tegelijkertijd verscheen vicebondskanselier Sigmar Gabriel (SPD) live op tv om de afschuw van de Duitse regering te betuigen over terreuraanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

In antwoord op een vraag van journalisten zei Gabriel ook dat hij vreesde dat de aanslag de Pegida-beweging in de kaart speelt. Dat geldt wat Gabriel betreft ook voor de nog jonge rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), die door critici wel wordt aangeduid als de „parlementaire tak van Pegida”.

Gisteravond spraken AfD en Pegida met elkaar op een besloten bijeenkomst in het parlementsgebouw van de deelstaat Saksen in Dresden.

De terreurdaad tegen Charlie Hebdo komt op het moment dat in Duitsland een heftig debat woedt tussen voor- en tegenstanders van de anti-islambeweging.

Uit een opiniepeiling door de Bertelsmannstichting blijkt vandaag dat 57 procent van de Duitsers de islam voor gevaarlijk houdt en dat velen ook sympathie hebben voor de vereniging Pegida.

Belasteren

De fractievoorzitter van de AfD in het deelstaatparlement van Brandenburg, Alexander Gauland, vatte vanochtend in het dagblad Die Welt de aanslag op als een rechtvaardiging van Pegida. „Al degenen die het dreigende gevaar van het islamisme tot nu toe hebben genegeerd of weggelachen, worden door dit bloedbad gelogenstraft.” Volgens Gauland moeten de gevestigde partijen zich nog maar eens afvragen of zij vasthouden aan hun houding „de mensen van Pegida nog langer te belasteren”.

Pegida zelf kwam gisteren aan het begin van de avond met een nieuwe mededeling: de organisatie wil in het geheel niet pochen dat nu precies is gebeurd waarvoor zij waarschuwen. „Wij zwijgen in rouw en deemoed en in solidariteit met de families van de Franse redacteuren die nu de eerste slachtoffers geworden zijn.” Waarna Pegida weer oproept tot een nieuwe betoging, komende maandag.

Bondskanselier Angela Merkel schreef in een condoleancetelegram aan president François Hollande van Frankrijk dat de aanslag „een door niets te rechtvaardigen aanval is op de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid, een kernelement van onze vrijheidlievende democratische cultuur”.

Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bestaat er een serieuze dreiging voor een terreuraanslag in Duitsland. Daarbij wordt gelet op een groep van 230 extremistische moslims die geacht worden in staat te zijn tot het plegen van geweld. „De toestand is ernstig, er is reden tot zorg en tot het nemen van voorzorgsmaatregelen, maar niet tot paniek”, aldus minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken.