Meer dan miljoen vluchtelingen door conflict Oekraïne

Het was gisteren Kerstdag in Oekraïne. Vrijwilligers verkleed als de Oekraïense variant van de Kerstman en zijn kleindochter Snegurochka geven een cadeau aan een Oekraïense soldaat, ergens in de buurt van Loegansk.
Het was gisteren Kerstdag in Oekraïne. Vrijwilligers verkleed als de Oekraïense variant van de Kerstman en zijn kleindochter Snegurochka geven een cadeau aan een Oekraïense soldaat, ergens in de buurt van Loegansk. Foto Reuters / Stanislav Belousov

Meer dan een miljoen mensen zijn door het conflict in het oosten van Oekraïne op de vlucht geslagen. Het is moeilijk om hulp te leveren, waardoor in delen van het land een humanitaire ramp dreigt, waarschuwen hulporganisaties.

Binnen Oekraïne zijn nu 610.000 ontheemden. Zo’n 594.000 mensen zijn gevlucht naar buurlanden, waaronder Rusland. Daarmee is het aantal vluchtelingen verdrievoudigd sinds augustus, schrijft persbureau Reuters op basis van cijfers van de VN-organisatie die humanitaire zaken coördineert.

4700 doden

De VN schatten dat zo’n 5,2 miljoen Oekraïners in conflictgebied wonen. Van hen worden er 1,4 miljoen als zeer kwetsbaar aangemerkt. Ze hebben hulp nodig vanwege financiële problemen, het gebrek aan overheidsdiensten en slechte weersomstandigheden. Het was vandaag in Loegansk ongeveer 20 graden onder nul.

De oorlog tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten in Loegansk en Donetsk heeft vorig jaar het leven gekost aan 4700 mensen. Inwoners van door rebellen beheerste gebieden kunnen zich amper nog voedsel en medicijnen veroorloven. Vooral gepensioneerden zijn kwetsbaar. Zij moeten hun pensioenen ophalen in gebieden die in handen zijn van de regering, maar dat is juist voor mensen die slecht ter been of ziek zijn niet mogelijk.

Hoge inflatie

In sommige gevallen wordt humanitaire hulp tegengehouden door vrijwilligersbataljons die de regering in Kiev steunen. Maar ook de pro-Russische rebellen ontzeggen hulporganisaties toegang tot bepaalde gebieden. Ondertussen blijven Russische hulpkonvooien de poreuze grens over rijden.

Ook de rest van Oekraïne kampt met economische probleem. De inflatie ligt rond de 25 procent en het land heeft meer geld nodig van het IMF en de Europese Unie om een faillissement af te wenden. De Europese Commissie heeft Oekraïne vandaag dan ook 1,8 miljard euro extra aan steun toegezegd. Brussel is bereid extra leningen uit te schrijven, maakte voorzitter Jean-Claude Juncker bekend.

De leningen worden uitgekeerd in ruil voor economische hervormingen, meldt persbureau ANP. Het voorstel voor extra leningen moet worden goedgekeurd door de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Brussel heeft al voor 1,6 miljard euro aan leningen toegezegd aan Oekraïne.