Teruglezen: Politie houdt klopjacht op verdachten aanslag Charlie Hebdo, demonstraties afgelopen

Belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen uren - Voorlopig sluiten we het liveblog af.

Wij ronden dit liveblog voor vanavond af. De belangrijkste ontwikkelingen van de laatste uren zijn:

Klopjacht in Frankrijk
De Franse politie heeft een gebied ten noorden van Parijs uitgekamd op zoek naar de twee verdachten. Verschillende dorpjes in de regio zijn doorzocht: arrestatieteams waren aanwezig in Villers-Cotterêts, Crépy-en-Valois, Longpont, Fleury en Corcy. Daarna verschoof de aandacht naar een groot bos in de buurt van het plaatsje Longpont.
De twee verdachten hebben hun auto achtergelaten en zijn te voet verder gegaan. Mogelijk verbergen zij zich in het bos van Retz, dat qua oppervlakte groter is dan Parijs. Rond 22 uur verlieten de speciale politie-eenheden het gebied rondom Longpont en leek de zoekactie in dat gebied voor vandaag afgerond. Het is onduidelijk of de zoektocht wat heeft opgeleverd en of die wordt hervat morgen.

Demonstraties in Nederland
Vanavond verzamelden tienduizenden demonstranten zich op allerlei plekken in Nederland om steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslag en te laten zien dat ze staan voor vrijheid van meningsuiting. In Amsterdam sprak premier Rutte op de Dam. Hij zei onder meer: “Vandaag zeggen we met duizend: handen af van onze vrijheid”.

Ook burgemeester Eberhard van der Laan sprak de demonstranten toe:

"Moed is niet de afwezigheid van angst. Maar het overwinnen van angst. En wij zullen iedere angst overwinnen.”

In Parijs verzamelden zich voor de tweede avond op rij duizenden mensen op het Place de la Republique. Aanstaande zondag is er in Frankrijk een nationale demonstratie aangekondigd.

Als de actualiteit daar aanleiding toe geeft wordt dit liveblog hervat.

Schrijver Houellebecq stopt met promotie omstreden boek

Le Monde meldt dat de Franse schrijver Houellebecq voorlopig stopt met de promotie van zijn omstreden boek Soumission. Het verhaal gaat over hoe Frankrijk eruit had gezien met een islamtische regering.

Houellebecq verloor bij de aanslag gisteren zijn vriend Bernard Maris.

Twitter avatar lemondefr Le Monde Houellebecq « quitte Paris pour se mettre au vert » et annule sa promotion http://t.co/hlT0hmrGJ9 http://t.co/nSpi4vR8Zl

Zwarte lijst

De veiligheidsspecialist van CNN twittert dat de twee verdachten van de schietpartij bekend waren bij de Amerikaanse overheid. Ze zouden onder meer op een zwarte lijst voor vliegen hebben gestaan:

Twitter avatar jimsciutto Jim Sciutto Just in: both #ParisShooting suspects were on US database of known/suspected terrorists & on US no-fly list - US law enforcement

The Guardian doneert 100.000 pond

Ook de Engelse krant The Guardian sponsort Charlie Hebdo. Ze doneren een bedrag van 100.000 pond (128.000 euro). Dat meldt de hoofdredacteur van The Guardian op Twitter.

Twitter avatar arusbridger alan rusbridger Guardian Media Group has pledged £100k donation to Charlie Hebdo to help ensure it's not silenced. Google giving $300k

Nederlandse demonstraties in beeld

In totaal verzamelden tienduizenden demonstranten zich op allerlei plekken in Nederland vanavond om steun te betuigen aan de slachtoffers en te laten zien dat ze staan voor vrijheid van meningsuiting. Bekijk hier de In Beeld-serie met foto's van de demonstraties in verschillende Nederlandse steden vanavond.

Website Charlie Hebdo aangepast, met titel volgende editie: "Magazine van de overlevenden"

De website van Charlie Hebdo is aangepast. Op de site staat waar het volgende nummer, dat 14 januari verschijnt, over gaat. De titel is: "Magazine van de overlevenden" en de redactie schrijft:

"De pen staat altijd boven barbarisme."

En:

"Vrijheid is een universeel recht."

Vanochtend was de pagina nog zwart met enkel de leus "Je suis Charlie", als pdf te downloaden.

Site Charlie Hebdo

Site Charlie Hebdo. Screenshot via charliehebdo.fr


Speciale eenheden Franse politie verlaten Longpont

De zoekoperatie in het plaatsje Longpont en de nabijgelegen bossen is ten einde, meldt Le Monde.

Het is nog onduidelijk of de speciale eenheden morgen verder zoeken in dit gebied.

Duizenden mensen op Place de la Republique

Voor de tweede avond op rij verzamelden duizenden mensen zich in Parijs op het Place de la Republique:

Twitter avatar standardnews Evening Standard #CharlieHebdo shootings: thousands gather in Place de la Republique for second night in a row http://t.co/WZI6zWubY4 http://t.co/4TSP00q7mu

Twitter avatar christinaboyle christinaboyle Little candlelit shrines like this are dotted around Place de la Republique. This one says "PEACE" #CharlieHebdo http://t.co/GxUGSgmQzF

Twitter avatar thompwalker Thom Walker Candles laid fr dead at place de la republique. Thousands gathered. Some shout "We will unite" #CharlieHebdo #c4news http://t.co/UIuC9jbKvj

Twitter avatar RichPreston Rich Preston La Place de la République is filled: thousands of people clapping, chanting, and waving #JeSuisCharlie banners http://t.co/LSYyIA1MFJ

Persinnovatiefonds Google doneert 250.000 euro

Een persinnovatiefonds dat door Google is opgericht, doneert 250.000 euro aan Charlie Hebdo. Dat meldt Les Echos.

Het persinnovatiefonds heet Fonds pour l’Innovation Numérique de la Presse (FINP). Het is opgericht door Google, maar handelt zelfstandig.

3,5 miljoen keer #JeSuisCharlie

Le Figaro meldt dat de hashtag #JeSuisCharlie op Twitter al 3,5 miljoen keer is gebruikt:

Columnist van Charlie Hebdo: "Ik kon mijn collega's niet redden"

Patrick Pelloux, columnist van Charlie Hebdo, gaf een emotioneel interview aan persbureau AFP. Pelloux, die normaal gesproken bij de redactievergadering aanwezig zou zijn, zei over zijn collega's onder andere:

"I couldn't save them."

Pelloux werd gebeld door een collega en was drie minuten na de aanval ter plaatse:

"Terwijl wij de slachtoffers verzorgden, waren zij (de daders) nog op straat, mensen aan het vermoorden."

Lichten van de Eiffeltoren uit

Om 20 uur gingen de lichten van de Eiffeltoren tijdelijk uit, om de slachtoffers van de aanslag te eren. Bekijk het Vine-filmpje van CNN:

Franse Charlie Hebdo-journalist die aanslag overleefde gaf interview

Laurent Léger, een van de journalisten van Charlie Hebdo die de aanslag heeft overleefd, gaf vandaag een interview aan het Franse radiostation France Info. Léger zegt onder meer:

"Het was onwerkelijk, niet te bevatten dat dit gebeurt in het centrum van Parijs, bij een satirisch magazine. Ik zag een gemaskerde man, veel bloed en de helft van het personeel op de grond. Ik zag de horror. Het was barbaars."

Stilte op de Dam verstoord door zingende man

De minuut stilte die voorafgaand aan de toespraken op de Dam werd gehouden, werd verbroken door een man die een lied schreeuwde. Waarschijnlijk zong hij zinnen uit het lied dat cabaretier Hans Teeuwen zong tijdens de herdenking na de moord op Theo van Gogh:

Zet God op de pot, stop de profeet maar in je reet en dans voor het vrije woord.
En als je dan wordt doodgeschoten heb je van dit lied genoten.
De een die wordt verdreven, de ander wordt vermoord;
hiep hiep hoera het vrije woord!

Christenhonden, geitenneukers, iedereen doet mee.
Jezus en Mohammed op een openbare plee.
Nee ik mag niet kwetsen, mijn excuses en ik zal,
voor straf laat ik me laten pijpen door de Meiden van Halal.

Het vrije woord gaat nooit verloren, al vliegen de kogels om je oren.
Maar als zo'n baard me dood wil schieten, hoop ik dat-ie mist.
Want ik ben een bon-vivant, ik ben geen zelfmoordterrorist.
Je bent moeilijker te raken als je bereid bent af te slanken,
in die zin had van Gogh het allemaal aan zichzelf te danken.

De man werd afgevoerd door de politie.

Twitter avatar joostbastmeijer Joost Bastmeijer Man @ de Dam begint met zingen tijdens minuut stilte, wordt hardhandig opgepakt. "Laat die man zingen, dat is het vrije woord!" roept iemand

Een woordvoerder van de politie zei tegen NRC dat de man is weggehaald "wegens verstoring van de openbare orde." De man heeft een boete opgelegd gekregen en is weer vrijgelaten.

Franse ministerie geeft 1 miljoen euro voor voortbestaan Charlie Hebdo

Fleur Pellerin, de Franse minister van Cultuur, heeft aangekondigd dat er 1 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor het voortbestaan van Charlie Hebdo.

Klopjacht in het bos bij Longpont

Een van de verdachten zou het bos bij Longpont in gevlucht zijn. Speciale eenheden van de RAID (anti-terrorisme) zijn in het dorp:

Twitter avatar Grupo_SAI SAI Group Gran Operativo de Unidades de Elite Policial en la localidad francesa de #Longpont para dar captura a los terroristas http://t.co/5myA0Tg1Xm

En in de bossen:

Twitter avatar inglesi Piers Scholfield It seems the search around #Longpont has moved into the forest. Over 13000 hectares of woodland. #CharlieHebdo

De krant Le Figaro maakte een kaart van de klopjacht rond Longpont:

Scholen, stations en ambassades in Parijs extra bewaakt

In Parijs worden scholen, stations, ambassades en toeristische trekpleisters extra bewaakt. Dat meldt de NOS:

Twitter avatar NOS NOS Parijs is alert: scholen, stations, ambassades en toeristische trekpleisters worden extra bewaakt: http://t.co/nfCB5eCbaM

Van der Laan: zelden zoveel goede cartoons als vandaag en gisteren

Burgemeester Eberhard van der Laan is de laatste spreker op de Dam. Van der Laan:

"Moed is niet de afwezigheid van angst. Maar het overwinnen van angst. En wij zullen iedere angst overwinnen.”

De burgemeester roemde ook het vrije woord:

"Zelden verschenen er zoveel goede cartoons als gisteren en vandaag."

Na de woorden van Van der Laan moedigde Soundos El Ahmadi iedereen op de Dam aan om de leus "Wij zijn Charlie" te scanderen. Op het podium maakte El Ahmadi bekend dat er 18.000 mensen aanwezig waren op de Dam.

Premier Rutte: "Handen af van onze vrijheid"

Premier Rutte spreekt ook op de Dam. Volgens Rutte hebben de fanatici de vrijheid willen vermoorden, door de journalisten te doden. En de veiligheid willen vermoorden, door de twee politieagenten te doden. Rutte zei ook:

“Laat ons antwoorden door de spot, de satire, de grap over iedereen te koesteren.”

Rutte was ook vol lof over de grote hoeveelheid mensen op de Dam:

“Vandaag zeggen we met duizend: handen af van onze vrijheid”

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg spreekt ook op de Dam

Op de Dam is ook Amsterdamse hoofdcommissaris van de politie Pieter-Jaap Aalbersberg. Hij zegt:

“Mijn collega’s en ik staan voor onze waarden. Waar het neerkomt op de verdediging van die waarden, stappen wij naar voren waar anderen naar achteren stappen. Dat kunt u van ons verwachten.”

Schrijfster Nausicaa Marbe spreekt demonstranten op de Dam toe

Ook Nausicaa Marbe, Nederlands schrijver, columnist en journalist van Roemeense komaf, sprak op de Dam:

“De satirici waren mensen van zelfspot. Ze wisten dat daarmee de wereld menselijker wordt.”

“Humor is duizend maal krachtiger dan de leugenachtige macht”

“#Jesuischarlie mag geen wanhoopkreet zijn, maar moet een belofte zijn. De mensen die die kreet omhooghouden – en ik zie dat dat er veel zijn – die hebben een verplichting voor de rest van hun leven.”

De Nederlands-Marokkaanse comédienne Soundos El Ahmadi leidt de herdenking op de Dam

Op de Dam spreken onder meer burgemeester Eberhard van der Laan en premier Rutte. De Nederlands-Marokkaanse comédienne Soundos El Ahmadi introduceert de verschillende sprekers. El Ahmadi:

“Ik sta hier als Amsterdammer, Nederlander en cabaretier. Door het vrije woord ben ik wie ik ben.”

De Dam

De Dam. Foto NRC / Wieland van Dijk

De demonstratie op de Dam

De demonstratie op de Dam. Foto NRC / Wieland van Dijk

Politie zoekt verdachte in bos bij Longpont

De politie Politie achtervolgt een verdachte in de buurt van het bos van Longpont, schrijft Le Monde.

Twitter avatar ActuDirect ActuDirect La police traque les suspects près de la forêt de Longpont http://t.co/aazKx0uOOP #France #Corcy http://t.co/lc6ZXnDyqf

'Meer dan 90 getuigen worden gehoord'

Op dit moment worden meer dan negentig getuigen in Frankrijk gehoord. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Le Pen niet uitgenodigd om mee te lopen zondag

Marine Le Pen van de partij Front National, is niet uitgenodigd om deel te nemen aan de grote demonstratie aanstaande zondag in Parijs. Len Pen reageerde kwaad op de beslissing:

"Ze hebben alle politieke partijen uitgenodigd om deel te nemen, behalve het Front National. Er is geen nationale unie mee. "

Negen mensen gearresteerd

Le Monde meldt dat er negen mensen zijn gearresteerd en in hechtenis zijn in verband met het onderzoek.

Bernard Cazeneuve annonce à l'instant que neuf personnes sont en garde à vue dans le cadre de l'enquête #CharlieHebdohttp://t.co/gkKm9x3Y1i

— Le Monde Live (@lemondelive) January 8, 2015

Nog geen verband tussen aanslag van gisteren en de aanslag op twee agenten vanochtend

Er is nog geen verband gevonden tussen de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo van gisteren en de aanslag op twee agenten in Parijs vanochtend. Dat meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

LA Times halflege krantenpagina

De Amerikaanse krant Los Angeles Times laat vandaag met een halflege opiniepagina zien hoe de wereld eruit zou zien zonder vrijheid van meningsuiting:

Twitter avatar mattdpearce Matt Pearce A big blank in today's LAT op-ed section: "This is what the world looks like without freedom of expression." http://t.co/K0ey5bd7AV

Gemeente Amsterdam: '7000 - 8000 mensen op de been'

De Gemeente Amsterdam schat het aantal demonstranten in de stad op 7000 tot 8000 mensen:

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam Stoet onderweg. Ongeveer 7000 tot 8000 deelnemers. Kop aangekomen op de Dam #JeSuisCharlie #CharlieHebdo

VS aanwezig bij top over terrorisme zondag

De Verenigde Staten nemen deel aan de top over terrorisme, aanstaande zondag in Parijs. Dat meldt persbureau AFP.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING US attorney general to attend terror talks in Paris on Sunday, a Justice Department official says

Laurent Fabius geeft vanavond interview

Vanavond wordt er om 21 uur (Nederlandse tijd) een interview uitgezonden met de Franse politicus Laurent Fabius, voormalig eerste minister, over de gebeurtenissen van gisteren:

Twitter avatar camanpour Christiane Amanpour In his first international interview since the attack, @LaurentFabius says #CharlieHebdo MUST go on. Airs 20:00 CET on @cnni.

Demonstraties in heel Nederland begonnen

Op deze kaart is te zien in welke plaatsen in Nederland nu demonstraties zijn:

Jongerenorganisaties politieke partijen organiseren ook een demonstratie

De jongerenorganisaties van drie politieke partijen, VVD, PvdA en GroenLinks, hebben samen een steunbetuiging georganiseerd op het Centraal Station van Den Haag. Die is te zien op een digitaal scherm van 35 vierkante meter.

Twitter avatar DWARS DWARS Samen met JOVD en JS maakt DWARS op een kolosaal billboard op Den Haag Centraal 'n duidelijk statement! #CharlieHebdo http://t.co/H5NUF53Uz6

Kijk nu live mee met de demonstraties in Nederland

Op verschillende plekken in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam, zijn om 18.00 uur demonstraties van start gegaan. Kijk live mee met de manifestaties:

88.000 ordehandhavers ingezet

In heel Frankrijk zijn nu ruim 88.000 mensen ordehandhavers en opsporingsambtenaren op de been. Dat schrijven Franse media op basis van informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken:
- 50.000 politieagenten
- 32.000 gendarmes
- 5000 leden van de Mobiele Eenheid
- 1150 militairen

3,4 miljoen keer #jesuischarlie

Volgens de Franse Twitter is de steunbetuiging #jesuischarlie nu 3,4 miljoen keer gedeeld op Twitter:

Twitter avatar TwitterFrance Twitter France 3,4 millions de Tweets de solidarité #JeSuisCharlie publiés dans le monde http://t.co/UZMpWrzLfl http://t.co/r4AwMDPWRd

Journalisten Charlie Hebdo werken vanuit redactiekantoor Libération

Journalisten van Charlie Hebdo worden ondergebracht bij de redactie van Libération, om vanuit dat kantoor de volgende editie van het satirische weekblad te maken.

Op de site van Libération staat:

"Voor Libération was de uitnodiging vanzelfsprekend. Wij hebben ze al eerder opgevangen na de aanslag van 2011 (op het kantoor van Charlie Hebdo, red.). We zullen ze in alles voorzien wat ze nodig hebben om hun krant te maken.”

IS noemt daders 'helden'

De daders van de terroristische aanslag gisteren bij Charlie Hebdo zijn door een radiozender van Islamitische Staat uitgeroepen tot helden, meldt persbureau AFP. De Libische tak van IS meldt ondertussen dat de terreurgroep twee Tunesische journalisten heeft vermoord die sinds 8 september vermist waren.

Video uit 2004 van een van de hoofdverdachten

The Guardian heeft een video op haar site geplaatst met beelden van een van de hoofdverdachten. Het gaat om Chérif Kouachi (32).

De beelden stammen uit 2004.

Facebook-pagina Charlie Hebdo meer dan 1 miljoen likes

De Facebook-pagina van Charlie Hebdo heeft inmiddels meer dan 1 miljoen likes, dat is een toename van 325 procent.

Twitter avatar Web_Mika Michaël Nk Facebook facts : +770 000 nouveaux fans (+325%) pour Charlie Hebdo en 24h. Le soutien est aussi digital ! http://t.co/SDcJGDphoy

Le Monde maakte een intiem portret van de redactie van Charlie Hebdo

De Franse krant Le Monde heeft een uitgebreide reconstructie geschreven over de gebeurtenissen van gisteren. Het is meer dan een tijdlijn; het is een intiem verslag van hoe het eraan toe ging bij de redactievergaderingen van Charlie Hebdo. Lees hier onze beknopte vertaling van het artikel.

Speciale eenheden in Corcy

In het dorp Corcy zijn speciale eenheden aanwezig:

Twitter avatar EmilieBlachere Emilie Blachere Corcy chasse à l'homme, fouilles des habitants #JeSuisCharlie #CharlieHebdo @ParisMatch http://t.co/ChsJAzPxXo

Corcy ligt zo'n 30 kilometer van Crépy-en-Valois:

Politie vraagt inwoners of ze iets verdachts hebben gezien

In de zoekomgeving gaan politieagenten langs de deuren om inwoners om informatie te vragen:

Twitter avatar MashableNews Mashable News Police searching house by house in Corcy as manhunt for #CharlieHebdo attackers underway. Photo from @EmilieBlachere http://t.co/nFEhSAldfS

Zoektocht verplaatst naar dorpje Corcy

De zoektocht focust zich nu op het dorpje Corcy, meldt Le Figaro, op ongeveer 30 kilometer van Crépy-en-Valois.

Eerder schreef een journalist van Le Figaro dat de D17 in de richting van Longpont, ter hoogte van het kruispunt met de N2, is afgesloten:

Twitter avatar edemareschal Édouard de Mareschal La D17 en direction de Longpont est barrée au croisement avec la N2. Beaucoup de médias s'installent. http://t.co/ago4csOc9z

Premier en vele ministers aanwezig bij demonstraties vanavond

Vanavond nemen naast de minister-president ook ministers en staatssecretarissen deel aan manifestaties die in verschillende Nederlandse gemeenten worden gehouden naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Onder meer premier Rutte, vice-premier Asscher, minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap),
minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Opstelten (Veiligheid en Justitie). Dat meldt de Rijksoverheid. Bekijk hier de volledige lijst.

Hashtag #nietmijnislam

Op Twitter reageren moslims met de hashtag #nietmijnislam. Bijvoorbeeld:

Twitter avatar karolienbielen bielen karolien Ik denk niet dat Allah dit had gewild... #JeSuisCharlie #nietmijnislam

Klopjacht Franse politie duurt voort, speciale eenheden in twee dorpen ten noorden van Parijs

Behalve in Crépy-en-Valois zijn ook in het dorp Villers-Cotterêts, 80 kilometer van Parijs, speciale eenheden op zoek naar de verdachten. Dat meldt persbureau AFP.

Boodschap Wilders: niet echt een wending

Eerder vandaag bracht Geert Wilders een videoboodschap naar buiten in het Engels en het Nederlands. Opvallend is dat hoewel hij de Islam bekritiseert, Wilders tegelijkertijd benadrukt dat het hier niet over alle moslims gaat. Een gedeelte van zijn tekst:

“Niemand, niemand kan nog de waarheid ontkennen. Het is de islam die telkens weer de moordenaars inspireert. Het is Mohammed, het is de Koran, dát is het probleem en niets anders. Ik heb het natuurlijk niet over alle moslims. Ik heb het over de gewelddadige ideologie die de hele wereld wil onderwerpen aan de sharia, die onze vrijheid wil vernietigen."

Onze politieke redacteur René Moerland over het filmpje:

“Het is niet echt een wending – hij wijst naar de islam als hét probleem en wil nog steeds de-islamiseren. Mogelijk wil hij vooral zeggen dat niet alle moslims moordenaars zijn.”

Mogelijk heeft Wilders goed geluisterd naar zijn Franse bondgenoot, Marine Le Pen. Die bracht eerder ook een boodschap naar buiten, met als laatste woorden:

“Afsluitend wil ik benadrukken dat niemand wil dat de islamitische landgenoten die gehecht zijn aan onze natie en onze waarden, worden verward met zij die denken dat ze mogen moorden in naam van de islam”


Hoogste alarmniveau in het noorden van Frankrijk

De Franse autoriteiten melden dat het hoogste alarmniveau is afgekondigd on het noorden van Frankrijk, in het district waarin de politie op zoek is naar de verdachten.

Bewoner Crépy-en-Valois: 'Het is rustig op straat'

Volgens een inwoner van Crépy-e-Valois is het rustig in het dorp. De bewoner twittert dat er kinderen op straat lopen, op weg naar school, alsof er niets aan de hand is.

Twitter avatar encolere75 info "@MatthieuDelach: Tout est calme. Les enfants sortent de l'école, comme si de rien n'était... #CrepyEnValois http://t.co/whuYhPKs7u"

Compilatiefilmpje van demonstraties wereldwijd

Persbureau AFP maakte een filmpje met een compilatie van "Je suis Charlie"-demonstraties wereldwijd:

'Je suis Charlie' op het dak in Berlijn

In Berlijn staat het redactiegebouw van de kranten Die Welt en Bild vandaag in het teken van Charlie Hebdo:

Twitter avatar chgroenhuijsen Charles Groenhuijsen WoW! Kijken! Headquarters of @welt and @BILD in Berlin. #JeSuisCharlie http://t.co/y1mn3QTnCd

Le Pen wacht op uitnodiging voor demonstratie

Partijleider Marine le Pen van het Front National ontving nog geen uitnodiging voor de "republikeinse optocht". Linkse politieke partijen hebben een optocht aangekondigd om hun solidariteit met de slachtoffers te uiten. De centrum-rechtse UMP van oud-president Sarkozy is wel uitgenodigd en heeft gezegd erbij te zijn.

Volgens Le Figaro zitten verdachten niet in een huis

Le Figaro meldt dat de verdachten niet in een huis in Crépy-en-Valois zitten. Volgens hun informatie zijn de veiligheidstroepen ingezet op een zoekgebied van 20 km rond Crépy - en-Valois . De RAID is ten noorden van dit gebied ingezet en de GIGN ten zuiden.

Kopstukken politie doen herkenbaar mee aan manifestaties

Politieagenten doen vandaag herkenbaar als politiemedewerkers mee aan demonstraties. Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vindt dat vanzelfsprekend en zegt:

"Het raakt ons allen. Ik beschouw dit als meer dan een aanslag op de journalistiek. Het is een grove aantasting van de vrijheid van meningsuiting en de democratische rechtstaat. Het is onze taak om deze rechtstaat te beschermen.”

Ook kopstukken van de politie doen mee. In Amsterdam zal politiechef Pieter Jaap Aalbersberg spreken en in Rotterdam politiechef Frank Paauw.

Reactie van voorzitter Olympisch Comité

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité , Thomas Bach, heeft in een brief aan Hollande zijn steun betuigd. Bach: "Het is een barbaarse aanval en een zware aanval op het vrije volk."

Verspreiding van #JeSuisCharlie

Op dit kaartje, gepubliceerd door Le Figaro, kun je zien waar ter wereld de hashtag #JeSuisCharliewordt gebruikt.

Burgemeester Crépy-en-Valois kan niet bevestigen dat de mannen in zijn dorp zijn

De burgemeester van Crépy-en-Valois, Bruno Fortier, zegt tegen persbureau Reuters dat hij niet kan bevestigen dat de twee mannen in een huis in het dorp verscholen zitten. Hij zegt wel dat er helikopters boven het dorpje vliegen en dat er veel agenten in de straten aanwezig zijn.

Geen extra dreiging voor Nederlandse journalisten

Coördinator Terrorismebestrijding zegt dat er geen extra dreiging is voor journalisten in Nederland. Dat bevestigt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof aan Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Reactie Syrische regering

De Syrische regering zegt dat de aanslag op Charlie Hebdo aantoont welk gevaar bewegingen als Islamitische Staat en al-Qaeda met zich meebrengen. Volgens Damascus is de aanslag een gevolg van "kortzichtige Europese politiek". Westerse landen, waaronder Frankrijk, steunen de opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad.

Franse aanklager: aanslag is terreurdaad

Het Franse persbureau AFP meldt dat de Franse aanklager de aanslag van vandaag, waarbij een agent werd gedood en een andere agent gewond raakte, officieel behandelt als terreurdaad.

Twee verdachten verschansen zich in huis Crépy-en-Valois

Verschillende Franse media berichten dat de twee verdachten zich hebben verschanst in een huis in Crépy-en-Valois. Politiehelikopters cirkelen inmiddels boven de gemeente en ook de verlaten auto zou hier gevonden zijn. Het huis zou omcirkeld zijn door agenten. De Franse krant Le Monde ontkent dat de verdachten in een huis zouden zitten. De politie heeft nog niet gereageerd.

Twitter avatar jennffer Jennifer Mills This is the scene in Crépy-en-Valois #CharlieHebdo http://t.co/ZQblkQaSH8

Twitter avatar F3Picardie France 3 Picardie Deux hélicoptères Puma au-dessus de Crépy-en-Valois, Oise #CharlieHebdo http://t.co/iy49aVKilo

Ook de Franse snelweg is Charlie

Een foto op een Franse snelweg:

Twitter avatar biquette2154 RENAULT ISABELLE @morandiniblog même les affichages sur l autoroute 👍 http://t.co/P4MaMQx9Wj

Wilders spreekt videoboodschap over aanslag Parijs in

PVV-leider Geert Wilders heeft een videoboodschap gemaakt naar aanleiding van de schietpartij bij Charlie Hebdo. Vooral opvallend is dat hoewel hij de Islam bekritiseert, Wilders tegelijkertijd benadrukt dat het hier niet over alle moslims gaat.

"Niemand, niemand kan nog de waarheid ontkennen. Het is de islam die telkens weer de moordenaars inspireert. Het is Mohammed, het is de Koran, dát is het probleem en niets anders. Ik heb het natuurlijk niet over alle moslims. Ik heb het over de gewelddadige ideologie die de hele wereld wil onderwerpen aan de sharia, die onze vrijheid wil vernietigen."

Bekijk hier de hele videoboodschap:

Molotovcocktails gevonden in verlaten auto

Volgens het Franse persbureau AFP zijn molotovcocktails en jihadistische vlaggen gevonden in een auto die door de verdachten is verlaten.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Jihadist flags, Molotov cocktails found in car abandoned by Paris attackers: source

'Geen cartoonist krijgt mij als moslim op de kast'

Youssef Azghari is auteur van ‘Mijn jihad. Waarom westerse waarden niet botsen met de islam’. Ook hij veroordeelt de aanslag en meent dat moordenaars van het vrije woord het beste gedijen onder mensen die zich overgevoelig tonen.

"Zo voelden sommige moslims zich in 2005 zwaar beledigd door de afbeelding van een man met een bom als tulband. Zij die zich gekrenkt voelden herkenden daarin zelfs direct het gezicht van de profeet. Dat al werkte op mijn lachspieren aangezien zij als enige wisten hoe de profeet eruit zag."

Lees het volledige opiniestuk van Azghari op nrc.nl.

Politie zoekt nabij Crépy-en-Valois

Volgens de Franse krant Le Parisien concentreren agenten zich op de omgeving rondom de gemeente Crépy-en-Valois, ten noordoosten van Parijs. Dat is zo'n elf kilometer ten westen van waar de verdachten eerder waren gesignaleerd. Bij een tankstation in de buurt, die de verdachten zouden hebben overvallen, zou een verlaten auto aangetroffen zijn.

Twitter avatar beckerin_AFP François Becker La station service de l'Aisne ou les suspects auraient été repérés a été bouclée #AFP http://t.co/hPMtFQofFN

Één miljoen exemplaren

De advocaat van Charlie Hebdo, Richard Malka, heeft tegen het Franse persbureau AFP gezegd dat de volgende oplage van het satirische nieuwsblad één miljoen exemplaren zal zijn. Normaal gesproken heeft het blad een oplage van ongeveer 60.000 exemplaren. Malka zei ook dat het blad slechts acht pagina's zal hebben - de halve lengte van een normale editie.

Eerder werd al bekend dat ondanks de aanslag Charlie Hebdo volgende week woensdag toch weer met een nieuwe editie uit zal komen.

Tony Barber past column aan

Gisteren schreef Tony Barber, Europaverslaggever van de Financial Times, een column naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo. Daarin noemde hij de provocerende publicaties van het satirische nieuwsblad "stupid" en het besluit om te provoceren "editorial foolishness".

Twitter avatar mihirssharma Mihir Sharma It is possible the FT and Tony Barber will regret this. Sounds far too much like victim-blaming. http://t.co/qoK2uUxtzX

Barber kreeg veel kritiek over zich heen na publicatie. De column is nog steeds te lezen, maar de gewraakte passages zijn stilletjes aangepast en niet meer te vinden. De enige vermelding dat er iets is veranderd is onderaan het artikel te vinden, waar staat dat het artikel een "uitgebreide en ge-update versie" van het origineel is.

Screenshot FT.com

De nieuwe, aangepaste column van Tony Barber. Screenshot FT.com

Hoofdredactioneel commentaar NRC Handelsblad

Het hoofdredactioneel commentaar dat vandaag op de voorpagina van NRC Handelsblad staat, is ook hier te lezen. De kop luidt 'De stem van Charlie Hebdo mag niet verstommen'.

Terroristen willen angst zaaien. Met geweld tegen onschuldige burgers proberen ze een complete samenleving bang te maken of zelfs te ontwrichten. Maar hoe wreed hun methodes ook zijn, hoeveel slachtoffers ze ook maken, hun opzet kan niet slagen zolang mensen zich niet laten intimideren.

Rutte spreekt op de Dam vanavond

Premier Mark Rutte houdt op de Dam in Amsterdam vanavond een toespraak naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Om 18.00 uur start een demonstratie bij het Franse consulaat met als eindpunt de Dam. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zal ter afsluiting een toespraak houden.

Gare du Nord vrijgegeven

De afsluiting van het Franse station Gare du Nord is alweer afgelopen:

Groot-Brittannië verscherpt veiligheid

Groot-Brittannië heeft het veiligheidsniveau verhoogd aan de grens, meldt persbureau Reuters. Er is geen concrete dreiging.

Teeuwen maakt een 'zelfmoordtape'

Cabaretier Hans Teeuwen werd gisteren al regelmatig aangehaald door mensen vanwege zijn college over de vrijheid van meningsuiting dat Teeuwen eerder aan de Meiden van Halal gaf en wegens zijn lied Het vrije woord.

De cabaretier ging vandaag een stapje verder en publiceerde op de website Jalta naar aanleiding van de aanslag gisteren een 'zelfmoordtape':

“Goedenavond dames en heren, dit is mijn zelfmoordtape. Ik heb besloten om een heerlijk slotakkoord achter mijn leven te zetten, namelijk sterven voor het vrije woord.”

Teeuwen zegt een scene te willen tekenen waarin de profeet Mohammed binnenkomt met bier in zijn hand. Vervolgens gebeurt er niets. Humor dus. En intussen laat Teeuwen wel duidelijk zijn afkeer van de schietpartij blijken:

“Denk maar niet dat je ons het zwijgen op kan leggen met jullie kalasjins-nisj-kovs.”

Herdenkingen door heel Nederland

Door heel Nederland zijn vandaag herdenkingen, op deze kaart is te zien welke:

Reisadvies voor Frankrijk aangepast

Twitter avatar BZReisadvies BZ Reisadvies Reisadvies Frankrijk aangepast ivm aanslag #CharlieHebdo. Geen negatief reisadvies, maar wees wel alert. http://t.co/c9eH6xonnk

Gare du Nord ontruimd wegens verdacht pakketje

Het station Gare du Nord is ontruimd wegens een verdacht pakketje, meldt persbureau ANP. De hal van Eurostar was even dicht.

In Frankrijk waren vandaag overigens meer incidenten:

  • In Villefranche-sur-Saône, even ten noorden van Lyon, vond een explosie plaats bij een moskee. Er vielen geen gewonden, wel sneuvelden wat ruiten.
  • In Le Mans gooiden onbekenden vier oefenengranaten naar een moskee. Eén daarvan ontplofte. Er vielen geen gewonden en er werd geen schade aangericht.
  • In Port-la-Nouvelle bij Narbonne werden schoten afgevuurd in de richting van een gebedshuis een uur na afloop van het avondgebed. Daarbij werd een handvuurwapen gebruikt.

Le Monde: aanslag is het Franse 11 september

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Voorpagina Le Monde vanmiddag: Le 11-Septembre français http://t.co/B7Mj4H8tWm

Ook gedode agenten herdacht

De politie in Engeland houdt een minuut stilte:

Twitter avatar NYorksPolice NorthYorkshirePolice Officers and staff at headquarters observing a minute's silence for our fallen colleagues. #PoliceTributeToParis http://t.co/xszgyPDLip

De Franse politie herdenkt de collega's eveneens:

Twitter avatar francepolice France Police #CharlieHebdo : des policiers aussi sont morts. Pour eux et leurs familles, faites suivre... Merci http://t.co/Cxi93iTZb3

Minuut stilte in Parijs

In Parijs werd zojuist een minuut stilte gehouden. Na afloop werd geklapt.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse RT @greglemarchand: #JeSuisCharlie at AFP headquarters in Paris http://t.co/MngDyd6pZV

Twitter avatar EricWRandolph Eric Randolph The view from @AFP office window just now for minute's silence http://t.co/CwAgUhzqtO

Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas zijn mensen zeer emotioneel:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De emoties, op de plaatsen waar net een minuut stilte werd gehouden, lopen hoog op.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Verslaggeefster BFMTV heeft zelfde ervaring als ik. Iedereen die ze zonder draaiende camera aanspreekt, begint te huilen.

De voorpagina van NRC Handelsblad vanmiddag:

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Dit is hem. Voorpagina NRC. http://t.co/o7FHY3demj

Charlie Hebdo gaat door

Charlie Hebdo komt ondanks de aanslag gisteren op de redactie gewoon uit, zo meldt een AFP-journalist:

Twitter avatar EricWRandolph Eric Randolph #CharlieHebdo will come out next week, despite bloodbath: editorialist @AFP

Twitter avatar EricWRandolph Eric Randolph What will #CharlieHebdo's front page be next week? They have to go with the obvious, right?

Columnist Patrick Pelloux heeft verzekerd dat het blad doorgaat.

Dit is wat we tot nu weten over de verdachten

De verdachten waar de politie nu nog naar op zoek is, zijn bekenden van de politie. Lees hier meer over de twee broers.

Verdachten gesignaleerd ten noorden van Parijs

De twee verdachten van de schietpartij die nog voortvluchtig zijn, zouden in een grijze Clio gesignaleerd zijn in het departement Aisne ten noordoosten van Parijs, meldt persbureau AFP. De verdachten zouden gewapend zijn, schrijft Le Parisien.

De beheerder van een tankstation in de buurt van Villers - Cotteret zou de twee mannen hebben herkend, meldt persbureau AFP. De twee zouden zwaar bewapend zijn met een raketwerper en kalasjnikovs.

Franse ambassade opent condoleanceregister

De Franse ambassade in Den Haag opent vanmiddag een condoleanceregister naar aanleiding van de aanslag gisteren. Mensen die het register willen tekenen, kunnen vandaag van 14.30 uur tot 18.00 terecht en morgen tussen 09.00 uur en 18.00.

Mensen die het register willen tekenen, kunnen terecht in het ambassadegebouw aan de Anna Paulownastraat. Men dient wel een identiteitsbewijs mee te nemen.

Minuut stilte op redacties

Om een 11.00 uur hielden verschillende redacties een minuut stilte om de slachtoffers van Charlie Hebdo te gedenken. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) had daarom gevraagd.

De redactie van De Telegraaf:

Twitter avatar Vincent_AT5 Vincent van Rijn Zo direct 1 minuut stilte op redactie @telegraaf @Telegraaf020 http://t.co/cohfJHhysf

De redactie van EenVandaag:

Twitter avatar lammert Lammert de Bruin Stilte op een anders altijd dynamische redactie. #eenvandaag #CharlieHebdo http://t.co/AqoIWSafAe

De redactie van NRC:

Knipsel

Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs sprak voor 11.00 uur zijn redactie nog toe:

Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker Hoofdredacteur Sjuul Paradijs spreekt de redactie toe: "We laten ons niet bang maken" http://t.co/nPrtLuA6B9

Ook studenten journalistiek hielden een minuut stilte:

Twitter avatar Mediaredactie Mediaredactie.net In Tilburg houden de studenten van @Fontys Hogeschool Journalistiek ook 1 minuut stilte #JeSuisCharlie #FHJ http://t.co/ej07Ld8Tc5

Agente overleden na schietpartij

Een van de agenten die vanmorgen ten zuiden van Parijs werd neergeschoten, is overleden. Dat melden Franse media zoals Le Monde. De schietpartij vond vanmorgen plaats bij Montrouge. Na een verkeersongeluk zou een man in een kogelvrij vest op de verkeersagent en en een gewone agent hebben geschoten. De man nam daarna de benen. Een andere, ongewapende verdachte, werd later aangehouden.


Redactie NRC houdt een minuut stilte

De redactie van NRC Handelsblad houdt zo meteen ook een minuut stilte. Ook andere redacties doen dat.

Twitter avatar NUnl NU.nl Ook de redactie van NU.nl staat om 11.00 uur één minuut stil bij de gebeurtenissen in Parijs. #JeSuisCharlie http://t.co/LMS9ziOuef

Publieke omroep om 11.00 uur stil

De Nederlandse publieke omroep houdt straks om 11.00 uur een minuut stilte om solidariteit te betuigen met de collega's in Frankrijk na de aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo.

Alle radio- en tv-zenders van de publieke omroep, behalve NPO Zappelin, houden een minuut stilte in acht, laat de NPO weten. Op tv, online en op de radio zal deze tekst te horen zijn of op het scherm verschijnen:

"De Nederlandse publieke omroep zwijgt een minuut. Wij zijn solidair met onze collega’s in Frankrijk en verdedigen de vrijheid van meningsuiting.”

Download Charlie

Op de website van Charlie Hebdo kun je de pdf downloaden van Je suis Charlie:

Knipsel

Le Canard Enchainé is in shocktoestand

Le Canard Enchainé, een van de grootste satirische bladen in Frankrijk, is vanmorgen met een reactie gekomen op de aanslag gisteren op hun collega's:

Lees hieronder de vertaling:

Charlie Hebdo is uitgemoord met oorlogswapens door barbaren die doen alsof ze het blad kunnen uitroeien: twaalf doden onder wie Cabu, een van de onzen [deze cartoonist werkte ook voor dit blad, red.]. Le Canard verkeert in een shocktoestand. We zijn vandaag niet in staat om te reageren op vragen van televisie, radio en andere media…

Over deze schoktoestand, die ook een schok voor de Staat is, zal Le Canard zich in het volgende nummer uitspreken. Voor nu gaan al onze gedachten naar de herinnering aan onze vermoorde collega’s, naar hun families die lijden onder de pijn van deze gruweldaad. En wat betreft de overlevenden van deze slachting: ze weten dat ze kunnen rekenen op onze solidariteit en op ons hele team om ze te helpen Charlie te laten voortleven, ook als dat de voorstanders van barbaarsheid niet bevalt.

De hele wereld is Charlie

In verschillende landen betuigden mensen gisteren steun aan de slachtoffers van de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Bekijk hier onze fotoserie:

[inbeeld]/inbeeld/2015/01/08/wereldwijde-steun-aan-slachtoffers-charlie-hebdo/[/inbeeld]

Explosie in Zuid-Frankrijk

In Villefranche, in het zuiden van Frankrijk, heeft vanmorgen een explosie plaatsgevonden. Ook in andere steden zouden incidenten zijn bij moskeeën.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Explosion at kebab shop near mosque in eastern France, no casualties: officials

De explosie zou voor een kebabrestaurant zijn gebeurd, vlak bij een moskee. De burgemeester van Villefranche vreest dat de explosie te maken heeft met de aanslag van gisteren zegt hij tegen de krant Le Progres. Er was geen gaslek, aldus de krant. De politie heeft de wijk afgesloten.

Twitter avatar RT_com RT BREAKING: Blast hits restaurant near mosque in France's east - reports http://t.co/eMHcujzNVt http://t.co/mt5MVTgMHR

NRC Handelsblad van vandaag in wording

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch overlegt over de voorpagina van de krant van vanmiddag:

IMG_20150108_095833

Ook de Franse trein is Charlie

Een foto uit de Franse trein van vandaag:

Twitter avatar marcuhry Marc Uhry In French train this morning... http://t.co/UDdE83XpT8

Vooralsnog geen verband schietpartij met aanslag

Volgens persbureau AFP zou de schietpartij bij Montrouge vanmorgen nog geen verband houden met de aanslag gisteren op Charlie Hebdo. Bij de schietpartij raakten twee agenten zwaargewond. De schutter dook op nadat de agenten bijstand verleenden na een verkeersongeval in Montrouge. En ongewapende verdachte werd aangehouden, maar de dader is volgens de autoriteiten nog steeds voortvluchtig.

Een Franse journalist is ter plaatse:

Twitter avatar Alexsulzer Alex Sulzer À Montrouge, sur le lieu de la fusillade http://t.co/Aic27BmNEu

Je suis Charlie

Vandaag op de ramen van de NRC-redactie:

IMG_20150108_092946

Demonstraties en stille tochten

In verschillende Nederlandse steden wordt vanavond om 18.00 uur gedemonstreerd als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag. Op hetzelfde moment wordt in Parijs een stille tocht gehouden. In ieder geval Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Zoetermeer en Maastricht doen mee.

Initiatieven tot herdenking

In Frankrijk is het vandaag een dag van nationale rouw. Bij de Franse ambassade in Den Haag hangt de nationale vlag dan ook halfstok. Maar overal wordt stilgestaan bij de doden die gisteren bij de aanslag vielen. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad zegt op Twitter een minuut stilte te houden met zijn staf:

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk I have invited Council staff to join me for 1 minute of silence this morning to show solidarity with France #CharlieHebdo

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft alle redacties in het land opgeroepen om 11.00 uur een minuut stilte te houden.

Statement van de Belgische cartoonist Lectrr

De Belgische cartoonist Lectrr heeft ook een tekening vandaag gepubliceerd naar aanleiding van de aanslag:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée 'Hoe meer je mijn potlood afslijpt, hoe scherper ik word' - geweldig statement van Belgische cartoonist Lectrr http://t.co/RCmdNyqwbp

De Correspondent brengt eerbetoon

Als klein eerbetoon heeft de Correspondent twee prominente stukken uit de gisteren verschenen editie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo vertaald.

Schietpartij in Franse metro

Verschillende media melden dat er een schietpartij kort geleden heeft plaatsgevonden in het zuiden van Parijs bij Montrouge. Het is onduidelijk of er een verband is met de aanslag van gisteren. Een man met een kogelvrij vest zou op de politie geschoten hebben, schrijft persbureau AFP. Er zou een agent gewond zijn geraakt. Hij zou in kritieke toestand verkeren. De aanslagpleger werd korte tijd later gearresteerd.

Column Marcel van Roosmalen

Columnist Marcel van Roosmalen uit nrc.next stond bij de bakker toen hij het nieuws hoorde gisteren. Lees zijn column hier terug:

Op het internet was het ijskoude genadeschot waarmee de terroristen de agent doodden al te zien. Dit vroeg heel erg om een mening die dan ook van alle kanten kwam. De vrijheid van meningsuiting werd volop beleden.

Zelfs L'Equipe doet mee

De Franse sportkrant heeft op de cover voor het eerst in de geschiedenis geen sport:

Twitter avatar lequipe L'ÉQUIPE Notre Une du 8 janvier. Une double page rendra hommage au travail de nos confrères de Charlie Hebdo. #JeSuisCharlie http://t.co/z2uUxE4MFV

Meerdere arrestaties

Er zijn inmiddels meerdere arrestaties verricht, zo heeft de Franse premier Valls laten weten. Tijdens de zoektocht vannacht naar de daders zouden deze mensen zijn aangehouden, zo meldt persbureau AP. Persbureau AFP meldt dat het om zeven mannen en vrouwen zou gaan, die uit de kennissenkring komen van de verdachten.

Voorpagina's van de kranten

Vannacht werden al de voorpagina's bekend van verschillende kranten in Nederland en in het buitenland. Waar veel kranten de vrijheid juist nadrukkelijk onder de aandacht brengen, zegt Le Figaro dat de vrijheid is vermoord.

De Telegraaf heeft de voor- en achterkant aan de krant gewijd:

Twitter avatar BartNijman Bart Telegraaf heeft er een bewaarexemplaar annex deurposter van gemaakt. http://t.co/QZMRwiBUr9

Net zoals nrc.next overigens:

photo (1)

18-jarige verdachte zat op school

Verschillende klasgenootjes van de 18-jarige verdachte, Mourad Hamyd, zouden op sociale media hebben gemeld dat de jongen gewoon op school zat, schrijven Franse media. Onder de hastag #MouradHamydInnocent schreven klasgenoten van het Lycee Monge in Charleville-Mezières, waar Hamyd naar college gaat, op Twitter dat hij onschuldig was.Foto's vrijgegeven van verdachten

De verdachte die zich heeft overgegeven is een 18-jarige jongen. De andere twee verdachten van 32 en 34 jaar zijn Frans-Algerijnse broers uit Pantin, zoals gisteren al bekend was. De Franse politie gaf vannacht foto's vrij van de twee.

Twitter avatar lemondefr Le Monde Que sait-on des deux suspects recherchés pour l'attaque à "Charlie Hebdo ?" http://t.co/nBmwnKgwhS http://t.co/id1OnzaZam

De twee werden geïdentificeerd omdat hun ID in de vermoedelijke vluchtauto werd gevonden. NRC-correspondent Peter Vermaas merkt hierover op:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Overigens wel curieus dat een van die mannen zijn ID-kaart in de vluchtauto laat liggen. Dat gebeurt alleen in slechte politiefilms.

Een van de verdachten geeft zich over

In dit liveblog houden we de ontwikkelingen bij van vandaag nadat gisteren een aanslag is gepleegd op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Het laatste nieuws is dat vannacht een van de verdachten van de aanslag zich heeft aangegeven. De vermoedelijke andere twee daders zijn voor zover bekend nog op de vlucht.

Lees hier na wat er gisteren is gebeurd.