Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mode

Kieft van Michel van Egmond best verkochte boek van 2014

Wim Kieft en schrijver Michel van Egmond na de toekenning van de NS Publieksprijs (Foto ANP)

Kieft van Michel van Egmond van uitgeverij VI Boeken is met 159.163 exemplaren het best verkochte boek van 2014. Dat meldde het CPNB vandaag op de boekenbeurs Vers voor de Pers.

Looming

Op de tweede plaats staat Band-it! van Colleen Dorsey, uitgegeven Kosmos Creatief. Het boek rond de zogenaamde looming-rage (sieraden maken van elastiekjes) heeft vooral in de zomer flink verkocht: 144.758 exemplaren werden er van verkocht.

De uitgever mocht tevens een Gouden Boek in ontvangst nemen, bij kinderboeken toegekend bij een verkoopaantal boven de 100.000. De kraamhulp van thrillerauteur Esther Verhoef (Ambo|Anthos uitgevers) staat met 143.603 verkochte boeken op de derde plek.

Daling boekenmarkt

In 2014 is in totaal voor € 485,1 miljoen aan algemene boeken verkocht. Uit de cijfers van KVB-SMB/GfK blijkt dat de omzet van het algemene boek in 2014 een daling zag van 7,3% vergeleken bij die van 2013. Er zijn in 2014 37,3 miljoen boeken over de toonbank gegaan, een daling van 8,8% ten opzichte van het jaar ervoor.

De oplage van het Boekenweekgeschenk stijgt. Van Tommy Wieringa’s geschenk verschenen tijdens de Boekenweek in 2014 665.000 exemplaren. Van het Boekenweekgeschenk van Dimitri Verhulst zullen dit jaar 723.000 exemplaren verschijnen, een stijging van 58.000.